Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpui tęsiant prekybos karus, didėja recesijos JAV tikimybė

Tikimybė, kad JAV ekonomiką iki kitų metų pabaigos ištiks recesija, smarkiai padidėjo, o didžiausią grėsmę ūkiui ir toliau kelia didėjantis protekcionizmas, parodė pirmadienį paskelbti verslo ekonomistų apklausos rezultatai.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Beveik visi Nacionalinės verslo ekonomikos asociacijos (NABE) kas ketvirtį atliekamos apklausos dalyviai prognozavo, kad JAV bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas 2019 metais sulėtės.

Tačiau apklausa, kurioje dalyvavo 53 ekonomikos prognozuotojai iš stambių JAV korporacijų ir universitetų, buvo atlikta pirmoje gegužės pusėje, kaip tik tada, kai JAV prekybos santykiai su Kinija staiga dar pablogėjo, tačiau dar prieš tai, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino nustatyti naujus muitus visoms iš Meksikos importuojamoms prekėms, kurie iš pradžių sudarys 5 proc. ir bus laipsniškai padidinti iki 25 procentų.

„Dauguma respondentų mano, jog padidėjęs protekcionizmas prekyboje yra pagrindinė rizika, galinti slopinti ekonomikos augimą. Antroje vietoje yra įtampa finansų rinkose, o trečioje – pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimas“, – pareiškė apklausai vadovavęs Gregory Daco iš tyrimų bendrovės „Oxford Economics“.

„Manoma, jog artimiausiu metu recesijos rizika bus nedidelė, tačiau 2020 metais ji sparčiai didės.“

Tikimybę, kad JAV ekonomiką iki 2020 metų pabaigos ištiks recesija, apklausos dalyviai įvertino net 60 proc., nors per ankstesnę apklausą, kuri buvo atlikta prieš tris mėnesius, ją vertino tik 35 procentais.

Be to, beveik 90 proc. respondentų pareiškė, jog dėl JAV prekybos politikos pastaraisiais mėnesiais pablogino JAV BVP augimo prognozes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas