Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 12 15 /14:27

Dalia Grybauskaitė ketina pasirašyti pačios kritikuojamą 2016 metų biudžetą

Seimo priimtas kitų metų valstybės biudžetas yra „balansuojantis ant rizikos ribos“, – jis yra deficitinis ir pernelyg optimistinis, sako prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas. Mindaugas Lingė jį lygina su studentišku gyvenimu. Antradinį po pietų prezidentė teigia pasirašysianti biudžetą, kuris, anot Dalios Grybauskaitės, numato papildomas lėšas žmonių socialinei apsaugai bei šalies gynybai.
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Mindaugas Lingė

Papildyta 14:24 val. 

„Taip, patekome į tą vadinamą rizikos zoną, kadangi mūsų išlaidos šiek tiek pradeda kelti nerimo Europos Komisijai ir mūsų ne tik tarptautiniai įsipareigojimams, bet ir mūsų pačių prisiimtiems įstatymams. Bet aš tokį biudžetą pasirašysiu, jis yra būtinas. Mums reikia ne stabdyti ir netrukdyti, mums reikia dirbti, mums reikia modernizuoti kariuomenę, mums reikia padėti žmonėms, nes ten (2016 metų biudžete – BNS) yra numatytas ir MMA didėjimas, ir pensijų, nors ir nedidelis, bet didėjimas“, – antradienį lankydamasi Karaliaus Mindaugo husarų batalione Panevėžyje žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, pensijoms esant vienoms mažiausių regione, kitų metų biudžete įtvirtintas socialinis aspektas yra labai svarbus.

„Todėl aš jo (kitų metų biudžeto – BNS) negaliu stabdyti, nes mūsų žmonėms reikia papildomos pagalbos ir papildomo palaikymo, ir tai bus padaryta“, – kalbėjo šalies vadovė.

2016 metų valstybės biudžeto pajamos be Europos Sąjungos (ES) paramos siekia 5,945 mlrd. eurų, o išlaidos 6,586 mlrd. eurų, deficitas – 640 mln. eurų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pinigai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pinigai

Minimalaus atlyginimo (MMA) kėlimui nuo sausio iki 350 eurų biudžete numatyta 27,2 mln. eurų, o nuo liepos iki 380 eurų – dar 21,1 mln. eurų. Kitais metais nuo 166 eurų iki 200 eurų didinamas neapmokestinamų pajamų dydis (NPD). papildomas NPD už vaikus – nuo 60 eurų iki 120 eurų.

Nuo sausio vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, didės apie 8 eurus.

Socialinių darbuotojų atlyginimams didinti vidutiniškai 70 eurų numatyta 6,5 mln. eurų, kultūros ir meno darbuotojų algoms – 12 mln. eurų, mokytojų – 9 mln. eurų, o ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų ir auklėtojų – 4,4 mln. eurų.

Gynybos biudžetas kitąmet bus trečdaliu didesnis nei šiemet – 574 mln. eurų, arba 1,48 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Eurų banknotai
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Eurų banknotai

„Kaip prezidentė pati yra minėjusi, tai yra balansuojantis ant rizikos ribos biudžetas. Jeigu taip galima pavadinti, kad šitas biudžetas atrodo studentiškas. Vienas dalykas yra tas deficitas. Studentų gyvenime norai ir galimybės truputį prasilenkia – reikia ir už mokslą susimokėti, ir už bendrabutį, ir pabaliavoti norisi, ir apsirengti, ir pasportuoti, o galimybės yra ribotos ir kartais tenka skolintis ir tas pačias skolas grąžinti ir gaunasi taip kaip gaunasi“, – antradienį interviu Žinių radijui teigė prezidentės patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė.

Pasak jo, antra priežastis, dėl ko 2016 metų biudžetą galima vadinti „studentišku“, yra Vyriausybės optimizmas.

„Studentai į ateitį mėgsta žiūrėti optimistiškai ir gal kartais net pervertinti tam tikras realias galimybes. Jie mėgsta rizikuoti, tos rizikos yra ir patvirtinus šitą biudžetą, kai iš tikrųjų tie rodikliai yra ant įtampos ribos“, – kalbėjo prezidentės patarėjas.

Vis dėlto, M.Lingė pažymėjo, kad biudžete yra prioritetai šalies gynybai, vidaus bei socialinei apsaugai.

„Bet biudžetas tikrai ne pirmakursio, jau studentas turi patirties ir mato bei žino, kas yra prioritetai. Jie biudžete yra išlaikyti, yra prioritetai atspindėti gynybai, išorinei sienai stiprinti, vidaus saugumui“, – kalbėjo M.Lingė.

Anot jo, labai svarbu kitąmet sėkmingai vykdyti patvirtintą biudžetą.

„Reikalinga žvelgti su tam tikra atsakomybe ir nuo Vyriausybės labai daug kas priklausys. Daug svarbiau yra biudžeto vykdymas, surinkimas, svarbu neatsipalaiduoti ir žiūrėti, kad būtų dividendai surenkami gausiau, jei yra tokios galimybės, kovojama su šešėliu principingiau, mokesčiai administruojami atsakingiau“, – sakė M.Lingė.

Seimas praėjusią savaitę priėmė 2016 metų valstybės biudžetą. Valstybės biudžeto pajamos be Europos Sąjungos (ES) paramos kitais metais turėtų siekti 5,945 mlrd. eurų (2015 metų planas – 5,666 mlrd. eurų), o išlaidos 6,586 mlrd. eurų (2015 metų palanas – 6,074 mlrd. eurų). Deficitas kitais metais sieks 640 mln. eurų, 2015 metams jis suplanuotas 408 mln. eurų dydžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas