Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danija dėl 4 milijardų eurų pinigų plovimo įtarimus pareiškė ir lietuvei

Danijoje prokurorai tiria 30 milijardų kronų (apie 4 mlrd. eurų) pinigų srautus, kurie gali būti susiję su „Danske Bank“ pinigų plovimo byla. Įtarimai pareikšti moteriai lietuvei, cituodama teismo dokumentus pranešė „Ritzau“ agentūra.
„Danske Bank“
„Danske Bank“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įtartinų Danijos bendrovių lėšos 2008-2016 metais keliavo per dabar jau uždarytą „Danske Bank“ padalinį Estijoje. Pinigai galėjo būti gauti iš nelegalių veiklų. Policija įtarimus pateikė Danijoje gyvenančiai lietuvei, pranešė šalies agentūra „Ritzau“.

Pinigų plovimo operacijos galėjo būti susijusios su Danijos bendrovėmis.

Per pastaruosius metus tyrėjai daug dėmesio skyrė uždarytam „Danske Bank“ filialui Estijoje, per kurį, kaip įtariama, vyko pinigų plovimo operacijos.

Paties banko iniciatyva pradėto tyrimo metu buvo patikrinta maždaug 15 tūkst. klientų, iš jų 72 klientai buvo iš Danijos, tarp jų – 53 Danijos bendrovės.

„Visi šie klientai buvo įtartini“, – teigiama „Bruun&Hjejles“ atlikto tyrimo ataskaitoje.

Pareikšti įtarimai 46 metų asmeniui C.C., kuris dirbo kartu su tautiečiu A.M. Prokurorai įtaria, kad registruotose kompanijose jie ėjo direktorių pareigas – buvo statytiniai ir teikė paslaugas išskirtinai turtingiems rusams.

A.M. liudijo, kad vadovavo daugiau nei 200 kompanijų. Kaip direktoriui darbo buvo nedaug – tereikėjo kartą per savaitę pasirodyti biure ir pasirašyti dokumentus savo vardu, atlyginimas siekė 12 tūkst. kronų per mėnesį. Pradžioje jis dirbo porai, kurią sudarė Danijos ir Rusijos piliečiai, o po to – C.C.

Atskiras tyrimas dėl galimo pinigų plovimo 300 mln. eurų sumai atliekamas ir Vokietijoje.

Lietuvės gynėjas: rimti kaltinimai pateikti paštu

Neįvardijamos lietuvės moters gynėjas advokatas Ulkrikas Sjolinas Pedersenas stebisi bylos eiga – jis teigia, kad apie tokius rimtus kaltinimus informuoti savo klientę buvo paprašytas paštu, tai vyko spalį, rašo „Ritzau“.

Moteris jau ir taip buvo sulaikyta dėl pareikštų įtarimų kitoje pinigų plovimo byloje, kurios apimtis – 166 mln. eurų. Pasak advokato, minima 30 milijardų kronų suma yra neįtikima, kol kas jiems pateikta labai nedaug dokumentų.

Jo 46 metų klientė C.C. kol kas nebuvo apklausta dėl naujų kaltinimų. C.C. buvo daugelio įmonių administratorė. Byloje dėl 166 milijonų eurų perlaidų dalyvauja keturios kompanijos, iš jų C.C. kontroliavo vieną.

„Tai buvo fiktyvios kompanijos, tušti kevalai, kurių pagrindinis tikslas buvo nukreipti juodus pinigus per Daniją ir už jos ribų“, – teisme pristatydamas bylą teigė prokuroras Rasmusas Maar Hansenas.

Advokatas U.S.Pedersenas gruodį prašė sujungti abi bylas, tačiau teismas nesutiko. Nauja itin didelės sumos byla vis dar yra pradiniame tyrimo etape.

Patys prokurorai byloje pripažino, kad greičiausiai tikrieji perlaidų organizatoriai slepiasi kur nors Latvijoje ar kitur.

C.C. anksčiau dirbo įmonėje „Dan Consulting Strand House“, kuri vertėsi įmonių steigimu ir aptarnavo Rytų Europos klientus, siekiančius anonimiškumo. Pagal viešai prieinamus registrų duomenis, šioje bendrovėje C.C. inicialus turėjo įmonių steigėja Camilla Christiansen – tokia pavardė nėra lietuviška.

Vertinama, kad piktnaudžiavimas galėjo įvykti dėl „rimtų banko valdymo ir kontrolės sistemų trūkumų“. Anksčiau Danijos teisėsauga „Danske Bank“ vadovams, įskaitant buvusį generalinį direktorių Thomasą Borgeną, pateikė kaltinimus už pinigų plovimo prevencijai skirtų taisyklių nesilaikymą, rašo ekstrabladet.dk.

30 milijardų kronų pinigų plovimo operacijos galėjo vykti kiek ilgiau nei septynerius metus – nuo 2008 m. gruodžio, iki 2016 m. kovo mėnesio. Tyrimas apima ir bylą prieš „Danske Bank“ ir nagrinėjamą bylą dėl šalies Baudžiamojo kodekso pažeidimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento