Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbą pradėjo naujoji komercijos atašė Vokietijoje

Lietuva dar labiau stiprina ekonominį atstovavimą vienoje svarbiausių šalies rinkų. Nuo š. m. liepos 1 d. Vokietijoje, laimėjusi konkursą, darbą pradėjo naujoji komercijos atašė Lina Gudelionytė-Gylienė, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Vokietija
Vokietija / 123RF.com nuotr.

„Vokietijos ekonomika yra didžiausia Europoje ir ketvirta pagal nominalųjį BVP pasaulyje, o prekybos su Vokietija mastas kasmet auga. Todėl Lietuvai ypač svarbus veiksmingas atstovavimas šioje strategiškai svarbioje šalyje, kuri yra ir prioritetinė Lietuvos eksporto rinka, ir didžiausia investuotoja mūsų šalyje. Iki šiol Vokietijoje dirbo vienas komercijos atašė. Atsižvelgus į išaugusius verslo poreikius, darbą pradėjo antroji komercijos atašė Lina Gudelionytė-Gylienė. Tai sustiprins Lietuvos pozicijas šioje ypač svarbioje valstybėje“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Naujoji Lietuvos komercijos atašė Vokietijoje sieks plėsti Lietuvos prioritetinių aukštųjų technologijų eksportą į Vokietiją. Šis sektorius apima biotechnologijų ir farmacijos produktus, informacinių technologijų ir sistemų priežiūrų paslaugas, inžinerijos produktus, gyvybės mokslus.

Sociologijos bakalauro studijas Vilniaus universitete ir politikos mokslų krypties magistro studijas Lankasterio universitete (Jungtinė Karalystė) baigusi L.Gudelionytė-Gylienė iki šiol buvo konsultacinės bendrovės Vokietijoje steigėja ir vadovė. Ji taip pat įkūrė ir plėtojo Vokietijos kapitalo įmonės veiklą Lietuvoje. Vadovaudama šioms įmonėms, L.Gudelionytė-Gylienė vykdė Lietuvos ir Vokietijos dvišalės prekybos projektus.

Naujoji komercijos atašė Vokietijoje buvo ir VšĮ „Versli Lietuva“ etatine atstove Hamburge, ir kiek vėliau dirbo ja pagal sutartį . L.Gudelionytė-Gylienė taip pat dirbo „Investuok Lietuvoje“ atstove Vokietijoje.

„Sieksiu išnaudoti Vokietijos rinkos potencialą Lietuvos verslui, pasitelkdama savo 26 metų patirtį dirbant su Vokietijos pramonės ir prekybos sektoriais bei investuotojais. Taip pat tęsiu vykdomus ir įgyvendinsiu atnaujintus projektus atvykstamojo turizmo srityje: tikiuosi įgyvendinti planą, pagal kurį Lietuvą su Vokietija sujungtų nauji tiesioginiai skrydžiai, dar labiau padidinsiantys turistų skaičių Lietuvos kurortuose. Be to, sieksiu pritraukti dar daugiau Vokietijos investicijų į Lietuvą, taip pat garsinsiu mūsų šalį Vokietijos verslo bei socialinėje aplinkoje. Ir, savaime suprantama, gilinsiuosi į prioritetinius ir inovatyvius ekonomikos sektorius, nepamiršdama ir tradicinės gamybos sričių, kurios iki šiol didino Lietuvos eksportą į Vokietiją“, – teigia naujoji komercijos atašė Vokietijoje L.Gudelionytė-Gylienė.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2021 m. Vokietija tarp 208 Lietuvos prekybos partnerių užėmė 2-ąją vietą pagal prekybos apyvartą, 3-iąją – pagal eksportą, 1-ąją – pagal lietuviškos kilmės prekių eksportą ir 1-ąją – pagal importą. 2021 m. prekių apyvarta tarp dviejų šalių sudarė 7,6 mlrd. Eur, eksportas į Vokietiją sudarė 2,8 mlrd. Eur, importas – 4,8 mlrd. Eur. Palyginti su 2020 m., prekybos apyvarta padidėjo 25,3 proc., eksportas išaugo 21,5 proc., o importas padidėjo 27,7 proc.

Vokietija taip pat yra didžiausia investuotoja Lietuvoje. Vokietijos tiesioginės užsienio investicijos Lietuvoje 2021 m. ketvirtąjį ketvirtį sudarė 5,47 mlrd. Eur.

Plėsdama Lietuvos ekonominio atstovavimo tinklą pasaulyje, Ekonomikos ir inovacijų ministerija šiuo metu atlieka atrankos Lietuvos Respublikos komercijos atašė pareigoms Japonijoje, Pietų Korėjoje, JAV, Vokietijoje ir Lenkijoje procedūras. Patvirtinus naujuosius atašė, sustiprės Lietuvos ekonominis atstovavimas pasauliniu mastu ir strategiškai svarbiose JAV ir Vokietijos rinkose – šiose šalyse veiks po 3 komercijos atašė.

Lietuva turi komercijos atašė šiose šalyse: Jungtinėje Karalystėje, JAV, Švedijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose ir Izraelyje. Iki 2024 metų komercijos atašė skaičius bus padidintas iki 23.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento