Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06:03

Darbo skelbime plačiai paplitusį kriterijų nurodžiusi įmonė sulaukė įspėjimo: inspekcija įžvelgė diskriminaciją

Įmonė, viename populiarių darbo paieškos portalų paskelbusi skelbimą, kuriame nurodė ir konkretų reikalavimą darbuotojui – „ne mažesnę kaip vieneri metai profesinio darbo patirtį“ – sulaukė Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) įspėjimo. Pageidaujamas darbo stažas metais, pasak VDI, pažeidžia Darbo kodekse esantį punktą dėl nediskriminavimo. 15min kalbintas teisininkas stebėjosi, – net ir skaitant įstatymą paraidžiui, to negali traktuoti kaip diskriminacijos.
Darbo paieška
Darbo skelbimai / Shutterstock nuotr.

Į 15min kreipėsi įmonė (redakcijai žinoma) darbo skelbimų portale patalpinusi skelbimą, kuriame skelbėsi ieškanti elektriko (-ės) - automatiko (-ės). Darbdavį nustebino iš VDI gauta rekomendacija - dėl vieno, atrodytų, nieko neišsiskiriančio reikalavimo darbuotojui - reikalingos vienerių metų darbo patirties. Šį skelbimo punktą VDI įvertino kaip diskriminacinį, įspėjo įmonę jį pakeisti.

VDI 15min patvirtino, kad iš tiesų vykdė monitoringą iš išsiuntė įmonėms įspėjimus, nurodžiusi, kad Darbo kodeksas (26 str.) rekomenduoja atitinkamos darbinės veiklos patirtį apibrėžti kompetencija ir kvalifikacija, o ne tiksliu metų skaičiumi. Esą nustatant konkrečiu metų skaičiumi apibrėžtą reikalavimą dėl darbo patirties, esą kai kuriais atvejais suponuojamas ir pretenduojančio asmens amžius, nes, pavyzdžiui, 10-ies metų profesinę patirtį paprastai turi asmuo ne jaunesnis nei 34-erių metų.

Tačiau advokatų Žalnieriūno, Budniko ir partnerių kontoros „Veiron“ advokatas dr. Arvydas Budnikas įsitikinęs, DK 26 straipsnis paraidžiui nenurodo, kad darbdavys, įtvirtindamas reikalavimą dėl stažo, diskriminuotų asmenį.

Darbo rinkos ekspertė Rita Karavaitienė taip pat skėsčiojo rankomis, – kaip rašyti skelbimus, neįvardinant svarbiausio kriterijaus?

Abejoja, kad tai diskriminacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas