Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Debeto ir kredito kortelė: kuo jos skiriasi ir kurią pasirinkti?

Atsiskaitant parduotuvėse ar kitose prekybos vietose įprastai siūlomi du mokėjimo būdai – grynaisiais pinigais arba kortele. Norint atsiskaityti pastaruoju būdu, galima naudoti kreditinę arba debeto kortelę. Nors banko kortelėmis kasdien naudojasi milijonai žmonių, ne visi žino, kuo jos skiriasi. Apie naudingus žinoti skirtumus pasakoja „Luminor“ banko Kasdienės bankininkystės vadovė Aušrinė Mincienė, rašoma „Luminor“ pranešime spaudai.
Kredito kortelė
Kredito kortelė / Asociatyvi nuotr.

Dauguma žmonių savo piniginėse turi debeto korteles – ši mokėjimo kortelė yra susieta su einamąja vartotojo sąskaita ir leidžia atlikti mokėjimus, išsiimti grynųjų pinigų ar atsiskaityti perkant internetu, naudojant būtent tas lėšas, kurios yra einamojoje banko sąskaitoje.

„Kadangi atsiskaitant debeto kortele yra naudojamos tik sąskaitoje esančios lėšos, naudotojas negali išleisti daugiau pinigų, nei jų yra sąskaitoje. Debeto kortelės yra labai patogios kasdienėms finansinėms operacijoms atlikti, nes jos suteikia greitą ir lengvą prieigą prie turimų lėšų ir kartu padeda kontroliuoti išlaidas“, – sako A.Mincienė.

Ji pratęsia, kad kreditinė kortelė taip pat atlieka panašias mokėjimo funkcijas kaip ir debeto kortelė, tačiau turi papildomų funkcijų. Pavyzdžiui, pirkinių, kelionių ar net sveikatos draudimą. Taip pat kredito kortelė suteikia galimybę pasiskolinti iš banko tam tikrą sumą pirkiniams įsigyti.

„Kredito limitas nustatomas klientui individualiai – jis priklauso nuo kortelės tipo, banko ir jau turimų finansinių įsipareigojimų. Pavyzdžiui, atidarius 1 000 eurų kredito limitą, jis iš karto atsiranda sąskaitoje. Svarbu suprasti, kad šie pinigai yra banko ir kol sąskaitos likutis viršija šią sumą, palūkanos už kredito liniją nebus mokamos“, – tvirtina „Luminor“ banko Kasdienės bankininkystės vadovė.

Privalumų turi abi kortelės

Tiek debeto, tiek kredito kortelė turi savų privalumų bei trūkumų, todėl svarbu juos žinoti, kad galėtumėte pasirinkti sau tinkamiausią variantą.

„Pagrindinis debeto kortelės privalumas – ja lengva naudotis kasdien bei valdyti savo išlaidas. Tačiau svarbu žinoti, kad debeto kortele ne visada galima atsiskaityti tam tikrose vietose. Pavyzdžiui, perkant tam tikrų oro linijų bilietus, norint išsinuomoti automobilį, užsirezervuoti viešbutį užsienyje ar net atsiskaityti fizinėse vietose kai kuriose užsienio šalyse gali prireikti kredito kortelės“, – pažymi ekspertė.

Kalbėdama apie kreditines korteles, A.Mincienė pabrėžia, kad jos leidžia atlikti ne tik kasdienes operacijas, bet ir suteikia galimybę naudotis papildomais privalumais.

„Daugelis kredito kortelių siūlo nemokamą skolinimosi laikotarpį, per kurį galite grąžinti kreditą be palūkanų. Tai reiškia, kad jei norite įsigyti brangesnį pirkinį, jūs galite tai padaryti pasinaudodami kredito kortele ir iki kito mėnesio grąžinti sumą be palūkanų. Taip pat kredito kortelės yra itin naudingos keliaujant – papildomas draudimas užtikrina, kad net ir vykstant į netolimą kelionę, nelaimės atveju bus apdraustas ne tik vartotojas, bet ir jo šeima. Be to, draudimą galima gauti ir kitiems pirkiniams“, – pasakoja ekspertė.

Ji atkreipia dėmesį, kad svarbu nepamiršti, jog kredito kortelė drauge su plačiomis galimybėmis atneša ir tam tikrą papildomą atsakomybę – išnaudotą kreditą visuomet reikės padengti. Tiesa, bankai siūlo ir kredito korteles be kredito limito. Tai reiškia, kad klientai gali naudotis kredito kortelių privalumais, neprisiimdami kredito rizikos ir nesiskolindami pinigų, jeigu jiems to nereikia.

Kurią mokėjimo kortelę pasirinkti?

Ekspertė pažymi, kad tiek debeto, tiek kredito kortelių privalumai ir trūkumai priklauso nuo kiekvieno žmogaus įpročių. Todėl renkantis mokėjimo kortelę, svarbu atsižvelgti į savo asmeninius poreikius.

„Debeto kortelės labiau tinka kasdieniam naudojimui – atsiskaitymui parduotuvėse ar grynųjų pinigų išsiėmimams. Tačiau, jei norite pirkti brangesnius pirkinius, pavyzdžiui, įsirenginėjate būstą, keliaujate, tuomet tinkamesniu pasirinkimu tampa kredito kortelė. Kai kuriais atvejais kredito kortelių naudotojai taip pat turi geresnes galimybes ir grynųjų pinigų išsiėmimams“, – sako A.Mincienė.

Ji pabrėžia, kad renkantis taip pat svarbu įvertinti savo asmeninius bei šeimos finansinius poreikius, išlaidas bei kasdienius įpročius.

„Būtinai palyginkite ne tik kortelės kainą per mėnesį, bet ir įtrauktas funkcijas bei veiklos limitus. Be to, svarbu žinoti, kad dabar yra mokėjimo kortelių su kombinuotomis funkcijomis, kai galite vienu metu naudotis ir kredito, ir debetinės kortelės teikiamais privalumais“, – tvirtina ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas