Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl Donaldo Trumpo pergalės išsigandę investuotojai kratosi rizikingo turto

Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose perspektyva sukėlė didžiulį sukrėtimą rinkose. Investuotojai išparduoda akcijas ir besivystančių šalių valiutas ir perka saugų turtą, įskaitant auksą, vyriausybių obligacijas ir jeną.
Amerikiečiai švenčia Donaldo Trumpo pergalę prezidento rinkimuose
Amerikiečiai švenčia Donaldo Trumpo pergalę prezidento rinkimuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl respublikonų kandidato pergalės atsiranda didelis neapibrėžtumas. Investuotojai laukia kintamumo rinkose augimo ir naujų sukrėtimų. Apskritai balsavimo rezultatai parodė, kad rinkėjai pasisakė prieš dabartinę politinę ir ekonominę padėtį, įskaitant ir pastaraisiais dešimtmečiais pasaulyje vyravusias pastangas griauti prekybos barjerus.

O Europos ir Japonijos centriniai bankai dėl padidėjusių rinkų svyravimų gali būti priversti sušvelninti savo pinigų politiką.

Padidėjus nestabilumui, kyla abejonių, ar JAV centrinis bankas gruodį padidins bazinę palūkanų normą. Tolesnė Federalinio rezervo sistemos politika taip pat gali pasikeisti, jeigu D.Trumpas 2018 metais pakeis JAV centrinio banko vadovą.

Vertinant pokyčius ateities sandorių rinkoje, tikimybė, kad bazinė palūkanų norma JAV bus padidinta gruodį, trečiadienį sumažėjo nuo 80 iki 50 proc., rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

O Europos ir Japonijos centriniai bankai dėl padidėjusių rinkų svyravimų gali būti priversti sušvelninti savo pinigų politiką.

„Rinka aiškiai nebuvo pasirengusi D.Trumpo pergalei, – sako banko „Julius Baer“ analitikas Markas Matthewsas. – Kaip ir „Brexit“ atveju, apklausos ir lažybų bendrovių koeficientai rodė, kad to negali įvykti.“

„Jeigu D. Trumpas laimės ir, atsižvelgiant į neapibrėžtumą, kurį lems ta pergalė, ir jeigu rinkose gruodžio pradžioje vyraus neapibrėžtumas, taip pat dėl neaiškumo, kaip atrodys naujojo prezidento administracija, Federalinio rezervo sistema gali susilaikyti“ nuo normos padidinimo, mano George Goncalvesas iš „Nomura Holdings“ Niujorko padalinio.

Meksikos peso kursas, kuris tapo savotišku nekilnojamojo turto magnato šansų tapti JAV prezidentu kriterijumi, trečiadienį krito 13 proc. – labiausiai per pastaruosius 20 metų. Šis kritimas taip pat aiškiausiai parodė investuotojus apėmusias baimes.

Jenos kursas JAV dolerio atžvilgiu pakilo beveik 3 procentais. JAV valiuta taip pat pinga Šveicarijos franko atžvilgiu, o naftos kainos ritasi žemyn.

Japonijos „Nikkei 225“ nuo sesijos pradžios krito 5,4 procento. Analitikų skaičiavimais, indeksas S&P 500 šiandien gali smukti labiausiai nuo krizės euro zonoje laikų.

Tuo tarpu JAV vyriausybės obligacijų kainos padidėjo labiausiai nuo „Brexit“ referendumo. Aukso kainos ateities sandoriams šoktelėjo 3,75 proc. iki 1322,9 JAV dolerio už unciją.

Daugelis nerimauja dėl to, kad D. Trumpas užsienio politikoje nori laikytis protekcionistinio požiūrio, o tai gali išprovokuoti naujus prekybinius karus, visų pirma su Kinija, ir pakirsti ekonomikos augimą.

Bet kuriuo atveju jis yra linkęs įgyvendinti labiau izoliacinę politiką, o tai iš esmės skiriasi nuo visų paskutinių JAV prezidentų politikos. Be to, tai gali padaryti neigiamą poveikį didžiausių JAV korporacijų pozicijoms pasaulio rinkoje.

Kampanijos metu D. Trumpas yra siūlęs skatinti darbo vietų JAV kūrimą sušvelninant energetikos sektoriaus ir kasybos pramonės reguliavimą, atsisakant sveikatos draudimo programos „Obamacare“ ir mažinant mokesčius. Į JAV biudžeto deficito augimą jis iš esmės žvelgia ramiau.

Tačiau apskritai ekonominė politika, kurios laikysis D. Trumpas, atrodo ne itin aiški.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas