Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl kariuomenės 8 milijonų eurų maistui varžėsi jau 11 bendrovių, laimėjo – 7

Lietuvos kariuomenė trims metams apsirūpino maisto produktais – 8 milijonų eurų vertės konkurse didžiąją dalį sutarčių atsiriekė „Grūstė“, „Pontem“ ir „Sanitex“. Krašto apsaugos ministerija pastebi gerėjančią pirkimų tendenciją – daugėja dalyvių, auga konkurencija, taip užsitikrinamos geresnės kainos. Tačiau žuvies nusipirkti nepavyko – kaina netenkino, todėl pirkimas bus kartojamas.
Valgykla
Valgykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dideliame Lietuvos kariuomenės (LK) pirkime iš viso varžėsi net 11 Lietuvos maisto tiekėjų, pirkimas buvo 12 dalių. LK maisto pagal 11 kategorijų pavyko nusipirkti už 8,12 mln. eurų, tačiau gauti žuvies įkainiai kariuomenės netenkino – bus skelbiamas naujas konkursas.

„Grūstė“ už 2,43 mln. eurų kariuomenei parūpins pieno produktus, perdirbtus ir konservuotus vaisius bei daržoves, taip pat šaldytas daržoves.

„Pontem“ už 1,89 mln. eurų kariuomenei tieks šaldytus produktus bei duonos ir pyrago gaminius. „Sanitex“ laimėtų sutarčių suma siekia 1,5 mln. eurų, bendrovė tieks bakalėjos ir kitus maisto produktus.

Tarp kitų konkurso laimėtojų – „Viržis“, „Vigesta“, „Riposta“ ir „Bidfood Lietuva“, bendrovės tieks atitinkamai šviežias daržoves, mėsos gaminius, sultis ir gėrimus, kalakutieną.

Daugėja dalyvių

Laikinai Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Visuomenės informavimo vedėjo pareigas einanti Asta Galdikaitė pastebi tendenciją, kad kariuomenės pirkimuose daugėja tiekėjų su pasiūlymais ir sumažėjo pirkimų, kur pasiūlymą teikia tik vienas tiekėjas. Jis tikina, kad metų pradžioje buvo imtasi priemonių, atsižvelgiant į Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rukloje esantis mokomasis pulkas ruošiasis priimti  NATO karius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rukloje esantis mokomasis pulkas ruošiasis priimti NATO karius

„Vadovaujantis VPT rekomendacijomis supaprastinome kvalifikacinius reikalavimus konkursuose, ir tai pakėlė konkurenciją kariuomenės pirkimuose. Sumažėjo pirkimų iš vieno tiekėjo, kadangi daugumoje pirkimų pradėjome sudaryti preliminariąsias sutartis su keliais tiekėjais ir esant poreikiui vykdomas atnaujintas tiekėjų varžymasis. Pagal VPT rekomendacijas nebeprašome prekių pavyzdžių iš konkurso dalyvių, tad gauname mažiau pretenzijų“, – KAM komentarą pateikia A.Galdikaitė.

Ji priduria, kad siekiant išvengti dirbtinai pakeltų įkainių pirkimuose nurodomi preliminarūs prekių kiekiai, ne tik bendra planuojamų išlaidų suma.

Maisto produktų pirkime kiekvienai sutarties daliai pasirinkta po vieną tiekėją ir vėliau atnaujintas varžymasis skelbiamas nebus.

„Maistą tiekti pagal atnaujintą varžymąsi ar el. aukcioną yra neefektyvu, nes reikia atlikti pirkimo procedūras, sudaryti sutartį ir tai užima laiko, kas tiekiant maistą yra nepriimtina“, – aiškina A.Galdikaitė.

Pasak jos, maisto tiekimui nustatomi trumpi terminai, platus vietų tinklas, todėl darbas su vienu tiekėju būtų racionalesnis ir lankstesnis.

„Visose sutartyse nurodyti maisto produktų kiekiai yra preliminarūs, t.y. neįsipareigojama nupirkti visų sutartyse nurodytų maisto produktų kiekių“, – patikina A.Galdikaitė.

Mažiausia kaina kai kur kliuvo

Ne visos bendrovės LK pirkime, pateikusios mažiausią kainą, galėjo džiaugtis laimėtu konkursu.

Pavyzdžiui, „Samsonas“, anksčiau pagarsėjęs dabar jau nutraukta „Tarybinių“ gaminių linija, dalyvavo trijose pirkimo dalyse, dviem pasiūlė mažiausią kainą, tačiau visi pasiūlymai buvo atmesti. O „Pieno žvaigždėms“ pieno produktų dalyje koją pakišo kvalifikacija.

Ievos Budzeikaitės nuotr./Lietuvos karių maistas
Ievos Budzeikaitės nuotr./Lietuvos karių maistas

„Pieno žvaigždės“ Viešojo pirkimo komisijos prašymu savo kvalifikacijos nepatikslino, o „Samsonas“ 7-ai pirkimo daliai nepateikė neįprastai mažos kainos pagrindimo, o 12 pirkimo daliai pasiūlymas neatitiko prekės techninės specifikacijos reikalavimų“, – aiškina A.Galdikaitė ir pažymi, kad „Samsonas“ komisijos prašymu pasiūlymo nepaaiškino.

Lietuvos kariuomenė taip pat atmetė visus gautus pasiūlymus dėl žuvies ir žuvies produktų pirkimo dėl per didelės ir nepriimtinos kainos.

„Sutartys sudaromos tik tokiu atveju, kai pasiūlytos kainos perkančiajai organizacijai yra priimtinos“, – pažymi KAM atstovė.

Ne visi tiekėjai atskleidžia kainas

Dalies LK konkursą laimėjusių tiekėjų kainos yra viešos, tačiau dalis tiekėjų kainas nurodė kaip konfidencialią informaciją, todėl jų peržiūrėti galimybės nėra, LK tokios informacijos taip pat neteikia.

Iš „skaidrių“ kainų matyti, kad LK perkamos „Bidfood“ kalakutienos krūtinėlės filė kainuos po 5,98 euro už kilogramą. Savo kainų neslepia ir „Pontem“: įvairios bandelės kainuos po 3,37-3,73 euro už kilogramą, šaldyti blyneliai su įdarais kainuos nuo 2,13 iki 2,65 euro už kilogramą, maži koldūnai – 3,07 euro/kg, užkepėlės – po 3,78 euro už kilogramą.

Fotolia nuotr./Viščiukas
Fotolia nuotr./Viščiukas

„Grūstė“ savo pasiūlyme nurodė, kad atskirų prekių įkainiai yra konfidenciali informacija. Lietuvos kariuomenė informacijos apie produktų kainas viešai taip pat neteikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas