Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl pigesnės kalėdinės vakarienės britai dėkingi Putinui ir Honkongui

Pasiruošimas šių metų Kalėdoms Didžiojoje Britanijoje kainuos mažiausiai nuo 2011 m. Dėl mažesnių nei įprastai kalėdinių išlaidų reikia dėkoti Kremliaus įvestam vakarietiškų produktų embargui ir protestams Honkonge, rašo naujienų svetainė theguardian.com.
Kalėdinė dovana
Kalėdinė dovana / Vida Press nuotr.

Britų šeimos šiais metais sumokės vidutiniškai 1 proc. mažiau už šventinę vakarienę, nes žaliavų rinkose smarkiai atpigo bulvės ir kiauliena.

Kiaulienos, kuri yra ypač populiari Didžiosios Britanijos kalėdinių patiekalų dalis, kaina šiais metais yra net 13 proc. mažesnė, lyginant su praėjusiais metais, ir yra žemiausia nuo pat 2008 m gegužės.

Bulvių kainų sumažėjimą 8 proc. lėmė šilti orai ankstyvąjį rudenį.

To priežastis – Rusijos sprendimas uždrausti prekių iš Vakarų šalių importą, ir dėl to visoje Europoje kritusios žemės ūkio produktų kainos. Britų ūkininkai, norėdami išlikti konkurencingais, taip pat sumažino kainas.

Be to, kainų korekcijas lėmė ir sumažėjusi paklausa Honkonge, kur protestai prieš vyriausybę sukėlė ekonomines problemas.

Bulvių kainų sumažėjimą 8 proc. lėmė šilti orai ankstyvąjį rudenį.

Vis dėlto ne visos kalėdinės prekės pinga. Labiausiai turėtų sunerimti šokolado mėgėjai, nes kakavos milteliai ir kakavos sviestas pabrango atitinkamai 30 ir 11 proc. Pagrindinių šokolado sudedamųjų dalių brangimą lėmė blogas derlius dėl nepalankaus klimato.

Taip pat apie 1 proc. gali išaugti kalakutų kainos dėl didesnės paklausos negu praėjusiais metais.

Ekspertai taip pat pastebi, kad dėl paaštrėjusių „kainų karų“ tarp dviejų Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos žaidėjų – „Aldi“ ir „Lidl“, kai kurių šviežių daržovių kainos taip pat nukrito. Pavyzdžiui, vidutinė agurko kaina dar prieš metus buvo 90 pensų, o šiandien ji vos siekia 50 pensų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento