Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Derybose dėl prekybos su JAV „dar reikia daug ką padaryti“, sako Kinija

JAV ir Kinijos derybos dėl prekybos buvo „labai sudėtingos ir varginančios“ ir derybininkams vis dar reikia „daug ką padaryti“, tačiau tam tikrose srityse buvo pasiektas proveržis, antradienį pareiškė Kinijos prekybos ministras.
Kinijos ir JAV vėliavos
Kinijos ir JAV vėliavos

Pasakodamas apie vicepremjero Liu He paskutinę viešnagę Vašingtone, kur buvo surengtas eilinis derybų dėl prekybos ratas, prekybos ministras Zhongas Shanas pažymėjo, kad „derybų procesas buvo labai sudėtingas ir varginantis“.

Svarstomi klausimai buvo labai sunkūs, tad „mūsų komandai teko dirbti viršvalandžius, dieną ir naktį“, pabrėžė jis.

„Buvo sutarta dėl dviejų derybų dienų, po to buvo pridėtos dar dvi dienos ir vis vien darbotvarkė buvo labai įtempta“, – pareiškė ministras reporteriams prieš kasmetinį Nacionalinio Liaudies Kongreso susitikimą.

„Dvišalės derybos buvo labai veiksmingos – per 90 dienų derybų dvi šalys laipsniškai pasiekė svarbių rezultatų, o kai kuriose srityse – ir proveržių“, – pareiškė jis.

„Šiuo metu abi komandos tęsia derybas, nes vis dar reikia daug ką padaryti“, – pažymėjo ministras.

Reikšmingas proveržis buvo pasiektas šešiose srityse, įskaitant technologijų perdavimą, intelektinės nuosavybės apsaugą, netarifines kliūtis, žemės ūkį, paslaugas ir valiutos kursus, pareiškė Kinijos bankų sektoriaus reguliavimo komisijos vadovas, kurį cituoja vietos naujienų svetainė „The Paper“.

„Ši pažanga yra reikšminga. Ir manau, kad ji dar padidės. Dėl to net neabejoju“, – pažymėjo Guo Shuqingas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas jau ilgą laiką piktinasi Kinijos prekybos politika, kurią vadina nesąžininga. Priekaištų jis negaili ir Kinijos valiutos politikai, aiškindamas, kad Pekinas sąmoningai devalvuoja juanį, kad padidėtų šalies konkurencingumas eksporto rinkose.

„Kai kurie JAV vyriausybės pareigūnai, įskaitant prezidentą Trumpą, Kiniją kaltina savo valiutos kurso manipuliavimu ir juanio vertės mažėjimo skatinimu siekiant įgyti konkurencinį pranašumą“, – pažymėjo Guo Shuqingas.

„Taip nėra ir visi tai žino“, – pabrėžė jis ir pridūrė, jog per būsimas derybas bus lengviau pasiekti susitarimą dėl valiutos keitimo kurso.

„Galima drąsiai teigti, jog Kinija ir JAV yra visiškai pajėgios pasiekti susitarimą dėl finansų sektoriaus atvėrimo“, – pareiškė komisijos vadovas.

D. Trumpas neseniai pareiškė esąs tikras, kad jis su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu netrukus pasirašys susitarimą, kuris leis užbaigti prekybos karą, dėl kurio šalys įvedė importo muitus milijardinės vertės prekėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas