Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 27 /13:43

Didelės palūkanų normos slopina investicijas į inovacijas – JT

Inovacijų finansavimas tampa vis labiau neužtikrintas, nes didelės palūkanų normos turi įtakos sumoms, kurias rizikos kapitalo teikėjai nori ir gali skirti, trečiadienį pareiškė Jungtinių Tautų agentūra.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

JT Pasaulinė intelektinės nuosavybės organizacija (WIPO) naujojoje ataskaitoje nurodė, kad 2022-aisiais didėjo vyriausybių ir įmonių išlaidos moksliniams tyrimams ir plėtrai, ypač tokiose srityse kaip dirbtinis intelektas ir biotechnologijos.

Tačiau idėjas ir įkvėpimą paversti produktais ir paslaugomis padedančio rizikos kapitalo finansavimo vertė pasaulyje tuo pat metu smuko 40 proc. ir toliau mažėja.

„Investicinėje aplinkoje stebimas smukimas“, – per virtualią spaudos konferenciją pareiškė WIPO vadovas Darenas Tangas.

„Rizikos kapitalo finansavimo apimtys vis labiau mažėja.“

2021 metais tokio finansavimo apimtys smarkiai padidėjo, nes pandemija paskatino išlaidas naujose srityse ir regionuose, kurie paprastai negauna didelės tokių investicijų dalies.

Tačiau 2022 metais prasidėjęs smukimas tęsiasi ir šiemet – pasak ataskaitos bendraautorio Sacha‘os Wunscho-Vincento (Sašos Vunšo-Vinsento), 2023 metų pirmąjį pusmetį, palyginti su metais anksčiau, rizikos kapitalo finansavimo apimtys sumažėjo 47 procentais.

„Tai tik ledkalnio viršūnė“, – pareiškė jis žurnalistams.

„Pigių pinigų eros pabaiga"

Paminėjęs „sunkesnes investavimo sąlygas“, įskaitant lėtą ekonomikos atsigavimą ir geopolitinę įtampą, jis įspėjo, kad dabartinės didelės palūkanų normos ypač „kelia pavojų inovacijų ateičiai“.

„Skolinimasis nebėra nemokamas. Tai tikrai pigių pinigų eros pabaiga.“

Tuo tarpu WIPO pabrėžė, kad padėtis inovacijų srityje yra nevienareikšmiška. 2022 metais taip pat smarkiai padidėjo korporacijų išlaidos moksliniams tyrimams ir plėtrai, kurios pasiekė rekordinį 1,1 trilijono JAV dolerių lygį.

O preliminarūs duomenys rodo, kad praėjusiais metais realiąja išraiška padidėjo ir pasaulio vyriausybių MTTP biudžetai.

Ataskaitoje rašoma, kad toliau didėjo ir patentų skaičius, o nors rizikos kapitalo finansavimo vertė sumažėjo, rizikos kapitalo sandorių skaičius iš tikrųjų išaugo.

Tą augimą iš dalies paskatino veikla dirbtinio intelekto srityje, sakė S. Wunschas-Vincentas.

Informacinių ir ryšių technologijų bendrovės „jau leido daug pinigų [inovacijoms], ... bet dabar dėl didesnių išlaidų dirbtiniam intelektui tarp jų vyksta kone ginklavimosi varžybos“, sakė jis, taip pat atkreipęs dėmesį į išlaidas farmacijos, biotechnologijų ir statybos sektoriuose.

Tuo tarpu keli sektoriai, kurie pandemijos metu sumažino išlaidas, vėl pradėjo jas didinti, įskaitant automobilių sektorių.

„Tampa įvairesnė“

Trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje taip pat pateiktas JT agentūros sudarytas metinis pažangiausių inovacijų srityje pasaulio šalių reitingas, kuriame jau 13-us metus iš eilės pirmauja Šveicarija.

Tačiau 2023 metų pasaulinis inovacijų indeksas parodė, kad inovacijų ekonomika, kuri ilgą laiką buvo daugiausia sutelkta Šiaurės Amerikoje ir Vakarų Europoje, tampa įvairesnė.

„Ji tampa įvairesnė, visame pasaulyje daugėja inovacijų variklių“, – sakė D. Tangas.

Į pirmąjį dešimtuką vis dar patenka daugiausia Vakarų šalys, išskyrus penktoje vietoje esantį Singapūrą ir dešimtoje vietoje esančią Pietų Korėją.

Jungtinės Valstijos smuko į trečiąją poziciją, antroje vietoje dabar yra Švedija, o ketvirta liko Didžioji Britanija.

Kinija smuktelėjo iš 11-os į 12-ą vietą, tačiau prieš dešimtmetį ji buvo 35 vietoje.

Kinija yra viena iš vidutinių pajamų šalių, kurios per pastarąjį dešimtmetį sparčiausiai kilo reitinge, kaip, pavyzdžiui, Turkija, Indija ir Iranas.

Nuo pandemijos pradžios prieš ketverius metus reitinge labiausiai pakilo Mauricijus, Indonezija, Saudo Arabija, Brazilija ir Pakistanas, pažymėjo WIPO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas