Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06 27 /13:59

Didžiausios turto deklaracijos Lietuvoje: 121 milijonierius, vienas toli atsiplėšęs nuo kitų

Valstybinė mokesčių inspekcija ketvirtadienį paskelbė metinės gyventojo (šeimos) turto deklaracijų duomenis. Sąraše – net 121 viešas asmuo arba jo šeimos narys, deklaravęs mažiausiai 1 mln. eurų turto.
Austėja Landsbergienė, Vidmantas Dambrauskas ir Viktoras Uspaskichas
Austėja Landsbergienė, Vidmantas Dambrauskas ir Viktoras Uspaskichas / BNS nuotr.

Sąrašo lyderis – verslininkas, logistikos įmonės „Finėjas Group“ savininkas ir vienas turtingiausių lietuvių Audrius Zakas, pernai deklaravęs 138 mln. eurų. Pareiga deklaruoti turtą atsirado dėl jo sutuoktinės pareigų – privačiu verslu užsiimantiems asmenims deklaracijų teikti dažniausiai nereikia, nebent įstatymas numato kitaip.

Verslininko sutuoktinė – Centrinės projektų valdymo agentūros direktorės pavaduotoja Jolanta Kačinskaitė.

Didžiąją A.Zako turto dalį – 130,36 mln. eurų – sudaro akcijos. 2022 metų turto deklaracijos jis neteikė.

Žurnalas TOP A.Zaką klasifikuoja 40-oje turtingiausią Lietuvos žmonių sąrašo vietoje.

Antroje vietoje – užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio žmona, verslininkė Austėja Landsbergienė, per įmonę „Kibirkštis“ valdanti privačių darželių ir mokyklų tinklą.

Jos turtas pernai siekė 17,7 mln. eurų (per metus sumažėjo 27,2 tūkst. eurų), iš jų 12,64 mln. eurų – akcijos, 3,62 mln. eurų – kiti vertybiniai popieriai, be to, ji turėjo 174,6 tūkst. eurų skolų.

 M. Mikulėno nuotr./Austėja Landsbergienė
M. Mikulėno nuotr./Austėja Landsbergienė

Trejetuką baigia kitas žinomas verslininkas, Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Vidmantas Dambrauskas. Jis deklaravo 17,5 mln. turto (sumažėjo 53,3 tūkst. eurų). 10,15 mln. eurų sudarė akcijos, skolos siekė 20,2 tūkst. eurų.

V.Dambrauskas 23-ejus metus vadovavo Klaipėdoje veikiančiam Birių krovinių terminalui (BKT), tačiau 2022 m. buvo atleistas. Žurnalas TOP jį reitinguoja į 118 vietą turtingiausių Lietuvos žmonių sąraše.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vidmantas Dambrauskas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vidmantas Dambrauskas

Europarlamentaro, verslininko Viktoro Uspaskicho deklaracija – 9,5 mln. eurų. Per metus jo turtas išaugo 2,4 mln. eurų: 3,8 mln. eurų – pinigai bankuose ir kitur, 3,3 mln. eurų – nebaigti statyti statiniai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Viktoras Uspaskichas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Viktoras Uspaskichas

Advokatų kontoros „Leadell Balčiūnas ir Grajauskas“ advokatas, dirbantis ir su „Achemos grupe“, „Achemos grupės“ ir daugelio jai priklausančių įmonių valdybos narys Gintaras Balčiūnas deklaravo 8,1 mln. eurų. Jam tai padaryti teko dėl sutuoktinės Sigitos Rojutės-Balčiūnienės užimamų pareigų. Moteris dirba Valstybės kontrolėje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintaras Balčiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintaras Balčiūnas

Jo turto vertė išaugo 1,8 mln. eurų, 3,45 mln. eurų – gyvenamųjų namų vertė.

Kauno rajono savivaldybės tarybos narys ūkininkas Audrius Banionis deklaravo 7,08 mln. eurų, iš jų 3,07 mln. eurų sudarė meno kūriniai bei juvelyriniai dirbiniai. Jo skolos siekė 2,06 mln. eurų. 2022 metų turto deklaracijos jis neteikė.

Partnerio nuotr./Audrius Banionis
Partnerio nuotr./Audrius Banionis

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Arūnas Tuma deklaravo 6,72 mln. eurų. Iš jų 4,94 mln. eurų sudarė akcijos, be to, jis buvo paskolinęs 5,95 mln. eurų. A.Tumos turtas pernai, palyginti su 2022 metais, padidėjo 1,86 mln. eurų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Tuma ir Arvydas Vaitkus
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Tuma ir Arvydas Vaitkus

Pareigą viešinti turtą kaip sutuoktinis turintis telekomunikacijų ir žiniasklaidos bendrovės „Bitė Group“ generalinis direktorius Pranas Kuisys nurodė, kad jo šeima turi 6,4 mln. eurų. Jo sutuoktinė Eglė Kuisienė yra Socialinių paslaugų priežiūros departamento direktoriaus pavaduotoja.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Pranas Kuisys
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Pranas Kuisys

Iš 6,4 mln. eurų šeimos turto 4,91 mln. eurų sudarė akcijos, o skolos siekė 332,2 tūkst. eurų. P.Kuisio turtas per metus padidėjo 3,52 mln. eurų, vien akcijų vertė augo 3,27 mln. eurų.

Vilniaus miesto Savivaldybės narė Vita Degutienė deklaravo 6,36 mln. eurų, iš kurių 1,72 mln. eurų – žemės sklypai, 1,63 mln. eurų – meno kūriniai ir juvelyriniai dirbiniai, 1,55 mln. eurų – gyvenamieji namai. 2022 metų turto deklaracijos ji neteikė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vita Degutienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vita Degutienė

Dešimtuką uždaro Tauragės rajono savivaldybės tarybos narys Darius Stankus, deklaravęs 5,42 mln. eurų. Turto vertė sumažėjo 10,5 tūkst. eurų, iš jų 5,12 mln. eurų sudarė akcijos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Stankus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Stankus

Ne mažiau nei 1 mln. eurų turtą deklaravo 49 savivaldybių tarybų nariai.

Turtingieji Seimo nariai

Tarp 121 turto ne mažiau kaip už milijoną eurų deklaravusio asmens – keturi Seimo nariai. Iš jų turtingiausias – ilgametis verslininkas, mišriai Seimo narių grupei priklausantis Valdemaras Valkiūnas, deklaravęs 4,89 mln. eurų turtą. Toks rezultatas užtarnauja jam 14 vietą tarp turtingiausių deklaracijų teikėjų 2023 m.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdemaras Valkiūnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdemaras Valkiūnas

Toliau seka socialdemokratas Gintautas Paluckas – jo šeimos turtas siekia 2,13 mln. eurų.

Liberalų sąjūdžiui priklausantis Arminas Lydeka deklaravo turto už 1,35 mln. eurų, o už simbolinės ribos dar pateko ir konservatorius Kazys Starkevičius, kurio turtas keliais tūkstančiai viršijo 1 mln. eurų.

Kiek turi kiti žinomi verslininkai?

Tarp daugiausiai deklaravusių dėl vienų ar kitų priežasčių patenka ir daugiau žinomų šalies verslininkų. Kauno verslininkas ir politikas, ilgametis „Vičiūnų grupės“ vadovas Šarūnas Matijošaitis deklaravo 3,65 mln. eurų turtą. Tokią prievolę jis turėjo dėl to, kad yra Kauno miesto savivaldybės narys. Jo brolis Dainius Matijošaitis, taip pat savivaldybės tarybos narys ir „Vičiūnų grupės“ valdybos narys deklaravo 2,83 mln. eurų turtą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas, Visvaldas ir Dainius Matijošaičiai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas, Visvaldas ir Dainius Matijošaičiai

„Vičiūnų grupės“ akcininkas Liudas Skierus, kuris yra ir Plungės savivaldybės tarybos narys, deklaravo 2,91 mln. eurų turtą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liudas Skierus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liudas Skierus

Žinomas biotechnologijų ir farmacijos sektoriaus atstovas, vadovavęs ne vienai garsiai šalies įmonei Vladas Algirdas Bumelis, be kitų darbų, šiuo metu užima Valstybinis mokslinių tyrimų institutas Inovatyvios medicinos centro skyriaus vedėjo pareigas.

Tad pildyti deklaraciją turėjo ir jis. Deklaruotas turtas – 3,96 mln. eurų. Jo sutuoktinės Žanos Bumelienės deklaruota suma – dar 2,48 mln. eurų.

Asmeninio archyvo nuotr./Prof. habil. dr. Vladas Algirdas Bumelis
Asmeninio archyvo nuotr./Prof. habil. dr. Vladas Algirdas Bumelis

VMI skelbiami duomenys nėra turtingiausių lietuvių sąrašas – viešai deklaruoti pajamas dėl užimamų pareigų už praėjusius metus turto deklaracijas šiemet pateikti turėjo apie 100,6 tūkstančiai gyventojų, šią pareigą atliko kiek daugiau nei 97 proc. Visgi, dar apie 2,5 tūkst. gyventojų turto deklaracijų nepateikė, nurodo VMI.

Jeigu įstatymas nenurodo kitaip, privatiems asmenims deklaruoti asmeninių pajamų nėra būtina – dėl to sąraše nėra žymiausių ir turtingiausių šalies verslininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas