Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didžiosios Britanijos iždo sekretorius: palikę ES gyvensime skurdžiau

Jeigu Didžioji Britanija pasitrauks iš Europos Sąjungos, jos ekonomika iki 2030 m. susitrauks 6 proc. ir bus padaryta nepataisoma žala šalies ūkiui, teigiama pirmadienį paskelbtoje Britanijos iždo departamento ataskaitoje.
Britanijoje oficialiai prasideda referendumo dėl narystės ES kampanija
Britanijoje oficialiai prasideda referendumo dėl narystės ES kampanija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skelbiama, kad 6 proc. BVP sumažėjimas prilygtų kasmetiniam 4300 svarų sterlingų vertės nuostoliui vienam namų ūkiui.

„Išvada yra paprasta: Britanijos išstojimas iš ES šalies ekonomikai ir šeimoms taps pačia didžiausia pačių pasidaryta žaizda, – laikraštyje „The Times“ išspausdintame savo straipsnyje rašo iždo sekretorius George'as Osborne'as. – Bus mažiau prekybos, mažiau investicijų, mažiau verslo. Paliksime ES ir faktai yra tokie: Britanija gyvens skurdžiau.“

Pagal visus išnagrinėtus „Brexito“ scenarijus, Britanijos ekonomika bus „mažiau atvira ir mažiau susijusi su kitomis šalimis“.

„Visiška fantazija galima laikyti nuomonę, jog gali būti kažkokia radikaliai kitokia tvarka, kurią gali išsiderėti Britanija, kuomet turėtume prieigą prie laisvos rinkos, tačiau neprisiimtume jokių su ES naryste susijusių išlaidų ir įsipareigojimų“, – pabrėžė Britanijos iždo sekretorius.

Šešių procentų ekonomikos nuosmukio prognozė yra paremta nuostata, jog išstojusi iš Europos Sąjungos Britanija su ES sudarytų prekybos sutartį, panašią į tą, kuri yra sudaryta su Kanada.

Remiantis šiuo susitarimu, iki 2023 metų tarp Kanados ir ES bus panaikinta dauguma muitų, ir ES kompanijoms bus leisti dalyvauti viešuosiuose pirkimuose Kanadoje.

Kelis mėnesius rengta Britanijos iždo departamento 200 puslapių ataskaita yra dar viena britų valdžios perspėjimas dėl vadinamojo „Brexito“ prieš birželio 23 d. rengiama referendumą dėl Jungtinės Karalystės narystės ES.

Apklausos rodo, kad pasisakančiųjų už Britanijos išstojimą iš ES ir tų, kurie nori, kad šalis liktų, skaičius yra apylygis. O maždaug penktadalis šalies piliečių dar neapsisprendė, kaip balsuos.

Savo ruožtu pasisakantieji už Didžiosios Britanijos išstojimą iš ES Iždo departamento ataskaitą atmeta ir sako, kad departamento prognozės jau anksčiau buvo netikslios ir tokios jos yra dabar.

Iždo departamento ataskaita skelbiama likus kelioms dienoms iki Jungtinių Valstijų prezidento Baracko Obamos vizito, kurio metu, kaip manoma, jis pabrėš, kaip svarbu, kad Britanija liktų ES nare.

Išsaugoti „ilgą santuoką“ Britaniją ir ES neseniai paragino ir Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde. TVF praėjusią savaitę sumaino JK ūkio prieaugio prognozę šiems metams 0,3 proc. iki 1,9 proc.

Savo ruožtu pasisakantieji už Britanijos išstojimą iš ES Iždo departamento ataskaitą atmeta ir sako, kad departamento prognozės jau anksčiau buvo netikslios ir tokios jos yra dabar.

„Prognozės buvo klaidingos ir anksčiau, ir yra dabar. Žmonės neturėjo pasitikėti jų vertinimais“, – sakė už išstojimą pasisakantis parlamento narys Johnas Redwoodas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas