Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiųjų pasaulinių bankų akcijos krito rinkoms reaguojant į skandalingo tyrimo išvadas

Didžiųjų bankų, įskaitant HSBC, „Deutsche Bank“ ir „JPMorgan Chase“, akcijų vertė pirmadienį krito paskelbus skandalingus žurnalistinio tyrimo rezultatus, rodančius, kad didieji pasauliniai bankai galėjo beveik 20 metų vykdyti didžiulių neteisėtu būdu gautų pinigų sumų pervedimus.
Eurai ir doleriai
Eurai ir doleriai / 123RF.com nuotr.

„Buzzfeed News“ ir Tarptautinio tiriamosios žurnalistikos konsorciumo (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ) tyrimo išvadose teigiama, kad bankai 1999–2017 metais galėjo atlikti abejotinos kilmės pervedimų, kurių bendra suma gali siekti apie 2 trln. JAV dolerių.

Tyrime didžiausias dėmesys buvo kreipiamas į penkis didžiausius bankus – „JPMorgan Chase“, HSBC, „Standard Chartered“, „Deutsche Bank“ ir „Bank of New York Mellon“, – kurie kaltinami atlikę nusikalstamu būdu įgytų lėšų pervedimus, net ir tada, kai buvo sulaukė bausmių už negebėjimą sustabdyti nelegalių pinigų srautus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Deutsche Bankas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Deutsche Bankas

Niujorko vertybinių popierių biržoje banko „JPMorgan“ akcijų vertė nukrito 3,1 procento.

Frankfurte „Deutsche Bank“ akcijos atpigo 8,8 proc., tuo tarpu kito tarptautiniame tyrime minimo banko – „Standard Chartered“ – akcijos Londone sumenko 5,8 procento.

Kiek anksčiau Honkonge HSBC akcijos nukrito iki žemiausio lygio per 25 metus, praradusios 5,3 proc. vertės.

Be to, kad jpastarasis bankas buvo įvardytas tyrime, taip pat pranešama, kad HSBC gali būti įtrauktas į Pekino „nepatikimų subjektų sąrašą“ Kinijai imantis atsakomųjų veiksmų prieš kelias Vakarų šalis.

Tyrime taip pat buvo įvardytas Olandijos bankas ING, kurio akcijos Amsterdame atpigo 9,3 procento.

Olandijos žiniasklaida pranešė, kad ING patronuojamoji įmonė Lenkijoje kelerius metus padėjo klientams pervesti įtartinos kilmės lėšas iš Rusijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ING bankas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ING bankas

„Kruvinų narkotikų karų kraunamas pelnas, iš besivystančių šalių pasisavintas turtas ir sunkiai uždirbtos santaupos, pavogtos pasitelkus finansinių piramidžių schemas, galėjo patekti į šias finansų įstaigas ir iš jų, nepaisant pačių bankų darbuotojų perspėjimų“, – teigiama „Buzzfeed News“ ir Tarptautinio tiriamosios žurnalistikos konsorciumo tyrimo išvadose.

Tyrimas, kurį vykdė 108 tarptautinės žiniasklaidos priemonės 88 šalyse, grindžiamas tūkstančiais pranešimų apie įtartiną veiklą (angl. Suspicious Activity Report, SAR), kuriuos JAV iždo departamento finansų teisėsaugos agentūrai „FinCEN“ pateikė viso pasaulio bankai.

Naujienų agentūrai AFP atsiųstame pranešime sektoriaus lobistų grupė „UK Finance“ teigė, kad „SAR nėra pranešimai apie nusikaltimus arba sukčiavimą, tai nėra neteisėtų veiksmų įrodymas, o perspėjimas apie galimus ekonominių nusikaltimų atvejus“.

„Teisėsauga kartais gali reikalauti, kad bankinės institucijos palaikytų santykius su klientais, kol vykdomi tolesni tyrimai“, – pridūrė grupė.

Vašingtono lobistų ir tyrimų organizacijos „Bank Policy Institute“ prezidentas Gregas Baeris kalbėjo panašiai.

Teisėsauga kartais gali reikalauti, kad bankinės institucijos palaikytų santykius su klientais, kol vykdomi tolesni tyrimai.

„Aišku, šioje istorijoje glūdi šis tas daugiau, deja, tyrimo išvados to neatskleidė, o bankams teisiškai draudžiama papasakoti savo versiją“, – tviteryje parašė G.Baeris.

Neefektyvios bankų apsaugos priemonės?

„Šie bankų parengti dokumentai, kurie buvo pateikti vyriausybei, tačiau nepaviešinti visuomenei, atskleidžia bankų apsaugos trūkumus bei tai, kaip lengvai nusikaltėliai apėjo apsaugos priemones“, – savo pranešimo įžangoje rašė amerikiečių interneto žiniasklaidos, naujienų ir pramogų įmonė „Buzzfeed News“.

Bankas HSBC tyrimo grupei teigė visada vykdąs savo teisines pareigas pranešdamas apie įtartiną veiklą.

Banko ataskaitoje teigiama, kad jis peržiūri galimybes kovoti su finansiniais nusikaltimais ir pabrėžė, kad HSBC, pasirašęs susitarimą su JAV Teisingumo departamentu, šiuo klausimu „yra daug saugesnė institucija nei buvo 2012 metais“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./HSBC
AFP/„Scanpix“ nuotr./HSBC

„Deutsche Bank“ pranešime teigiama, kad nagrinėjami sandoriai yra „gerai žinomi mūsų reguliavimo institucijoms“ ir pridėta, kad bankas investavo „milijardus dolerių, kad šiose pastangose veiksmingiau palaikytų valdžios institucijas“.

Bankas „labai stengėsi vykdyti savo pareigas ir įsipareigojimus“, sakoma pranešime.

ING teigė, kad nustojo bendradarbiauti su viena iš įtariamų įmonių 2018 metais ir ketina nutraukti santykius su antrąja.

Tuo tarpu „JPMorgan“ pareiškė įdarbinęs „tūkstančius“ darbuotojų ir investavęs „šimtus milijonų dolerių“ į kovą su neteisėta veikla.

„Mes vaidinome lyderio vaidmenį įgyvendinant kovos su pinigų plovimu reformą, kuri modernizuos vyriausybės ir teisėsaugos kovą su pinigų plovimu, terorizmo finansavimu ir kitais finansiniais nusikaltimais“, – sakoma banko pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas