Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06:01

Ministerija susirūpino piktnaudžiaujančiais bedarbiais: darbdaviai atskleidžia, kokias schemas taiko

Nedarbo draudimo išmokos – socialinė garantija, skirta praradusiesiems darbą. Atrodytų, jog čia landų manipuliacijoms sunku rasti, tačiau valstybinės institucijos ir darbdaviai siunčia nerimo signalą: besikreipiančiųjų dėl išmokų įpročiai ėmė kelti įtarimų dėl galimo piktnaudžiavimo.
Bedarbis
Bedarbis / Shutterstock nuotr.

Pristatydamas 2025 metų „Sodros“ biudžetą, Socialinės apsaugos ir darbo (SADM) ministras Vytautas Šilinskas pastebėjo, kad Lietuvoje susidarė nedarbo socialinio draudimo deficitas – taip nutiko, nes dėl nedarbo draudimo išmokų kreipiasi gerokai daugiau žmonių nei prognozuota.

Ministro teigimu, tai kelia nerimą, nes yra objektyvių priežasčių manyti, kad sistema gali būti piktnaudžiaujama, todėl ši tema bus nagrinėjama artimiausiame Trišalės tarybos posėdyje.

SADM ministro patarėjas Tomas Kavaliauskas 15min teigė, kad apie piktnaudžiavimą leidžia spręsti ilgalaikis stebėjimas – kai kurie asmenys apsauga nuo nedarbo naudojasi dažniau.

„Duomenys rodo, kad 8,3 tūkst. asmenų yra gavę nedarbo išmoką 4 kartus per pastaruosius penkerius metus“, – sakė T.Kavaliauskas ir pridūrė, kad šiuos skaičius galima pavadinti prielaida, jog bedarbiai linkę į piktnaudžiavimą.

Viso to priežastis – „socialistinis kapitalizmas“

Piktnaudžiavimą pastebi ir darbdaviai – ir ne tik nekvalifikuotų ar ilgalaikių bedarbių tarpe. Landų, kaip pasinaudoti nedarbo išmoka suranda net perspektyvūs jauni darbuotojai. Vadovai ir ekonomistai išskyrė kelias šiuo metu paplitusias piktnaudžiavimo schemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito