Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dūžta restoranų savininkų viltys atsidaryti: kodėl net 10 kvadratų vienam žmogui, kodėl tik iki 22 val.?

Didelė dalis restoranų ir kavinių kitą savaitę vis dar nepradės veikti, kadangi tai neapsimokės – ne tiek dėl apriboto darbo laiko iki 22 valandos, o dėl reikalavimo vienam klientui rasti viduje po 10 kvadratinių metrų, paaiškina asociacija. Net didieji restoranai galėtų priimti kone dešimteriopai mažiau žmonių, nei įprastai. Verslininkų neįtikina Sveikatos apsaugos ministerijos argumentai, esą „neįmanoma užtikrinti prevencijos“. Terasas turintys restoranai tikisi gero oro – lauke reikalavimai mažesni, ir laikas neribojamas.
Lauko kavinė Vilniuje
Lauko kavinė Vilniuje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Ketvirtadienį Vyriausybė priėmė sprendimą leisti veikti restoranams, kavinėms, naktiniams klubams bei kitoms pasilinksminimo vietoms viduje, tačiau tik nuo 8 iki 22 valandos. Toks ribojimas nėra taikomas lauko terasoms.

15min paprašė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) argumentuoti, kuo grindžiamas toks ribojimas kavinių viduje. Pateikiame visą komentarą, nors jame nė vieno argumento iš esmės ir nepateikta.

„Atsižvelgiant į geriausią tarptautinę praktiką ir mokslininkų rekomendacijas, saugumo reikalavimai karantino metu nustatomi Vyriausybės lygmeniu. Šie sprendimai daromi vadovaujantis bendra koronaviruso plitimo prevencija ir principu, kad vienam žmogui užsikrėtus koronavirusu jis galėtų būti perduotas kuo mažesniam skaičiui kitų žmonių.

Dėl viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų numatytos aiškios taisyklės, kurias norintis veikti verslas turi išpildyti. Šios taisyklės skirtos tam, kad kuo labiau būtų apsaugotas kiekvienas, kuris ten lankysis. Dėl tos pačios priežasties ribojamas ir darbo laikas. Yra labai aišku, kad naktinėse pasilinksminimo vietose neįmanoma užtikrinti tinkamos prevencijos infekcijos plitimui“, – rašoma SAM komentare.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baras

Restoranų savininkai kraipo galvas dėl tokių paaiškinimų, tačiau dar labiau jie piktinasi dėl kito reikalavimu – kad „kiekvienam lankytojui lankytojų aptarnavimo patalpoje būtų skiriamas ne mažesnis 10 kv. m.“ plotas. Mat 100 kvadratinių metrų salėje galima aptarnauti daugiausia du staliukus po 5 žmones. Nors tame pat operacijų vadovo sprendime nurodyta, kad tarp staliukų turi būti ne mažesnis nei 2 metrų tarpas.

E.Šiškauskienė: daug neatsidarys, veltui įrenginėjo pertvaras

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė tikina, kad asociacijos nariai yra šokiruoti, daug restoranų kol kas neatsidarys.

„Jie neturi jokių argumentų. Kuo pagrįsti 10 kvadratinių metrų, kuriuos taikė prekybos centrams –dabar visos mažos kavinės negali atsidaryti, nes tik du klientai galės sėdėti. O dėl darbo laiko yra iš viso nesuvokiama. Kuo skirtųsi – jei anksčiau restoranas dirbo iki 11 ar 12 valandos, kas per tą valandą ar dvi pasikeis? Mes siūlėme bent iki 11 valandos palikti“, – apgailestauja E.Šiškauskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė

Ją stebina valdininkų požiūris – kam reikėjo derintis kitus reikalavimus, dėl pertvarų, atstumų, jei iš esmės vienas reikalavimas užkerta galimybes dribti.

„Na žinot, tokius sprendimus gali priimti kabinetiniai žmonės, kurie iš viso nesuvokia, ką reiškia pamainą sudaryti, žmones išsikviesti, pradėti normaliai dirbti. Jie paaiškina, kad 10 kv. metrų – tai čia Vyriausybės nutarimas visiems verslams. Tai ar galima tą patį taikyti visiems verslams? Mes su SAM derinomės, kad būtų 2 metrai praėjimo, metras – jei darai pertvaras. Verslas pasidarė pertvaras, kas tik galėjo, tai irgi kainuoja nemažai. Ir staiga matome, kad dar 10 kvadratinių metrų žmogui pridėta. Tai kokia prasmė mums buvo šitaip daryti, jei šimte kvadratų gali dešimt žmonių sėdėti?“, – stebisi E.Šiškauskienė.

Ji skaičiuoja, kad restoranams ar kavinėms nebus ekonominių motyvų atsidaryti, kadangi gaunamos pajamos iš pavienių staliukų neatpirks išlaidų, atlyginimų.

„Kažkaip visiškai negalvojama. Estijoje jau baigiami karantinai, latviai iš viso užsidarę nebuvo. O pas mus, toks jausmas, kad užsižaidė visi gerbiami ministrai, SAM darbuotojai. Žinote, kaip kokie karaliai, va verslui dalina malonę“, – E.Šiškauskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

Kalbėdama apie barus ar naktinius klubus, ji apskritai nesupranta, kam jiems reikėjo leisti dirbti, randant po 10 kv. metrų kiekvienam žmogui.

„Labiausiai mus prajuokino, kad naktiniai barai galės iki 22 val. dirbti. Atseit jie negali jų neįtraukti, nes yra ta pati maisto licencija. Na, bet čia jau tada būtų tikrai kažkaip elegantiškiau jų iš viso kol kas neįtraukti. Na, ten tai tikrai galbūt didelė žmonių koncentracija. Bet atsako, kad jie lauko kavines turi, lauko prekyba vyksta, ir jie visiškai gerai gyvena. Na, pasiklausai, tai net nebėra ką pridurti, atvirai pasakius“, – vertina asociacijos vadovė.

Ji viliasi, galbūt vėliau bus nuspręsta esamas sąlygas sušvelninti – tikimasi, galbūt bus panaikintas 10 kv. metrų reikalavimas.

„Super su kaupu pertekliniai tie reikalavimai. Juk ir žmonės turi proto: ir vyresni neis, visi laikosi saugumo reikalavimų, atstumų, darbuotojai visi turi apsaugos priemones. Verslas tikrai labai nusivylęs tokiomis priemonėmis. Nėra argumentacijos. Kalba, kad pasidarys nevaldoma situacija. Tai kažkaip neįtikina mūsų“, – kalbėjo E.Šiškauskienė.

Į 10 kv. metrų negali būti įtrauktos tarnybinės patalpos, virtuvės

SAM parengtame išaiškinime 10 kvadratinių metrų reikalavimą grindžia Vyriausybės kovo 14 d. nutarimu dėl karantino paskelbimo.

„Reikalavimas dėl 10 kv. m. ploto yra taikomas siekiant riboti paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautus, o ne atstumus tarp paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų“, – paaiškina SAM.

Jei paslaugos teikėjas neturi 10 kv. metrų, galima paslaugas teikti vienam lankytojui.

„Pvz. Jei paslaugos teikimo vietos patalpos (pvz. restorano salė, kurioje aptarnaujami lankytojai) plotas 200 kv. m, vienu metu šioje patalpoje gali būti iki 20 lankytojų“, – rašoma SAM išaiškinime.

Akcentuojama, kad į minėtus 10 kv. metrų neįtraukiamos patalpos, kurioje paslaugos neteikiamos, pvz., bendro naudojimo patalpos (sandėliai, virtuvės, personalo kambariai ir pan.).

123RF.com nuotr./Sidabriniai stalo įrankiai
123RF.com nuotr./Sidabriniai stalo įrankiai

Tačiau skaičiuojant nereikia įtraukti darbuotojų – tik lankytojus.

Kitas SAM reikalavimas – ne mažesnis 2 metrų atstumas tarp asmenų ar asmenų grupių, skirtas socialinei distancijai, mat valgant ir geriant žmonės nedėvi nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių.

„Pvz. 200 kv. m. restorano salėje tie patys aukščiau nurodyti 20 pavieniai lankytojai turi sėdėti prie atskirų staliukų taip, kad jie vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu“, – moko SAM ir paaiškina, kad neribojant srautų ir ribojant tik atstumus „kavinės ir restoranai gali tapti susibūrimų vieta“.

Turintiems terasas kiek lengviau, bet džiaugsmu netrykšta

Restoraną „Lokys“ valdančios įmonės UAB „Senasis Lokys“ direktorius Evaldas Keršulis sakė, kad ministerijos nustatytos veiklos sąlygos atrodo juokingos.

„Mes jau atsidarėme tada, kai lauko kavinės pradėjo dirbti. Turime terasą, esame atsidarę, bet paklausa tai labai minimali“, – sako E.Keršulis.

Į naują „leidimą“ dirbti viduje daug vilčių E.Keršulis nededa.

„Ten gan juokingai viskas atrodo. Su tokiais reikalavimais praktiškai neįmanoma atsidaryti ir turbūt jie padaryti su tokia mintimi, kad niekas papildomai neatsidarytų. Jau net mes, kai esame vienas didesnių restoranų Vilniuje, galėtume talpinti 20 žmonių, kai paprastai talpiname 160. Mums nieko tai nekeičia. Bet manau, kad mažesni restoranai tikrai neatsidarinės“, – sako E.Keršulis.

22 valandą klientus iš vidaus varys į lauką

Jį stebina ir nustatytas laiko ribojimas – 22 valandą klientų teks prašyti iš vidaus persėsti į lauką.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Stiklių g.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Stiklių g.

„Labai keista, kad terasoje galime dirbti kiek norime, o viduje tik iki 22 valandos – tokia maišalynė išeina. Taip išeina, kad turėsime prašyti klientų persėsti. Dabar terasoje dirbame iki 23 valandos, kol šalta pasidaro“, – paaiškino E.Keršulis.

UAB „Septyni mėsainiai“, valdančios restoranus „Drama Burger“, vadovas Eimantas Lumpickas taip pat tikina, kad daug vilčių į restoranų vidaus atidarymą nededa.

„Mūsų tinklas atsidarė išsinešimui, ir turime porą terasėlių. Neteikiame daug vilčių į tą vidų. Aišku, kai bus geresni orai, žmonės ir šiaip mažiau norės lankytis viduje. Aišku, jei lis… Nesitikime pilnų restoranų“, – kalbėjo E.Lumpickas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Renginio akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Renginio akimirka

Jis atsidūsta, kad pandemija restoranų verslą paveikė labai stipriai: nebėra tokio klientų srauto, koks buvo anksčiau.

„Kai esame atidarę terasas, esame priklausomi nuo oro. Buvo kelios šiltesnės dienos, buvo truputėlį normalesnė apyvarta. Bet kai vėsu, žmonės lauke nesibūriuoja. Maistas išsinešimui taip pat nėra, kad kažkas tokio būtų“, – kalbėjo E.Lumpickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas