Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E. knygos populiarėja ir pasaulyje, ir Lietuvoje: kodėl žmonės keičia skaitymo įpročius?

Popierinę knygą į elektroninę tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje iškeičia vis daugiau žmonių. Kai tarp kasdienio skubėjimo laiko knygai lieka vis mažiau, stengiamasi skaitymui paskirti bent laisvesnes dienos properšas – autobusui įstrigus spūstyje, laukiant žmogaus, vėluojančio į susitikimą, trypčiojant prie kasų ar tiesiog ištaikius kelias minutes kavai. Tačiau tai – ne vienintelė priežastis, skatinanti žmones imtis e. knygų.
Elektroninė knyga
Elektroninė knyga / 123rf.com nuotr.

Smarkus augimas

Elektroninių knygų rinka pasaulyje smarkiai ūgteli kasmet. Daugiausiai iš elektroninių knygų uždirbama Šiaurės Amerikoje, o mažiausiai – Lotynų Amerikoje. Tačiau smarkus pardavimų augimas per pastarąjį penkmetį matyti visur. Skaičiuojama, kad per pastaruosius metus pasaulyje parduota 12,3 proc. daugiau knygų, o vien Europos e. knygų rinka augo 4,3 proc.

Kas verčia žmones keisti įpročius?

Priežasčių, kodėl žmonės pasirenka iškeisti popierinę knygą į elektroninę, yra labai įvairių. Viena esminių priežasčių yra patogumas – tiek įsigyti, tiek skaityti, tiek nešioti. Norint įsigyti elektroninę knygą, nereikia eiti į knygyną ar biblioteką, prašyti draugų paskolinti. Galiausiai, net perkant internetu popierinę knygą reikia laukti, kol ją atsiųs, o e. knyga, vos ją nusipirkus, jau kompiuteryje, skaityklėje ar planšetėje. Taip pat svarbu, kad įsigyti elektroninę knygą galima bet kuriuo paros metu, kur bebūtum – nereikia planuoti savo laiko pagal knygyno ar bibliotekos darbo laiką.

Svarus argumentas ir knygos nešiojimo patogumas. Nedidelė planšetė ar skaityklė visada ras vietą tiek kuprinėje, tiek rankinėje, o štai storesnė knyga – jau vargu. Ką jau kalbėti apie svorį. Prie šių argumentų prisideda ir tai, kad e. knygų galima įsirašyti ne vieną ir sėdint autobuse pagal nuotaiką galima pasirinkti, kurios knygos puslapius praversti. Skaitymo įrenginyje galima kaupti ištisas knygų bibliotekas. Taigi kelioniniam skaitymui e. knyga – puikus sprendimas.

Itin svariu argumentu tampa ir elektroninių knygų kaina. Ji kone visada yra mažesnė nei popierinės knygos. Neretai e. knygų pardavėjai sugalvoja įvairių „dovanų“ elektroninių knygų pirkėjams, kad dar labiau sužadintų jų entuziazmą. Pavyzdžiui, antrą elektroninę knygą dovanoja arba pasiūlo mėnesio abonementą, kuris leidžia už kelis eurus visą mėnesį skaityti bet kurias jų turimas knygas.

Retesniu, tačiau ne ką mažiau svarbiu akcentu šiais laikas tampa gamtos tausojimas – mažiau spausdintų knygų, daugiau išsaugotų medžių.

Elektroninių knygų mėgėjai tikina, kad net knygos skaitymas yra patogesnis. Elektroninėse knygose prie tam tikrų vietų, pavadinimų ar terminų būna pateiktos nuorodos, taigi skaitantysis iš karto gali pasidomėti mažiau žinomais ir jį sudominusiais dalykais. Galiausiai, e. knygose būna ir garso bei vaizdo įrašų ar animacinių intarpų, kurie leidžia dar geriau suprasti turinį.

Dalies elektroninių knygų formatą galima pakeisti. Įsidiegus tam tikras programėles, elektroninę knygą galima paversti audioknyga, tai naudinga žmonėms, turintiems regos sutrikimų.

123rf.com nuotr./Elektroninė knyga
123rf.com nuotr./Elektroninė knyga

Populiarėja ir Lietuvoje

Elektronines knygas vis dažniau renkasi ir lietuviai. Yra nemažai e. parduotuvių, kur galima įsigyti tiek mokamų, tiek nemokamų knygų – tiek lietuvių, tiek užsienio kalbomis.

Galiausiai, elektronines knygas ne visada būtina pirkti. Jas „pasiskolinti“ siūlo bibliotekos. Panašaus pobūdžio paslaugą kiekvienas gali rasti ir prisijungęs prie „Elektroninių valdžios vartų“ interaktyvios bibliotekos. Asmuo, turintis skaitytojo pažymėjimą, ne daugiau kaip dvi e. knygas gali pasiskolinti 14-ai dienų.

Elektroninių paslaugų portale galime rasti ir virtualią aklųjų biblioteką, kuri pateikia skaitmeninius garsinius, tekstinius, daugiafunkcius leidinius. Pastaruosius galima skaityti, klausyti svetainėje arba atsisiųsti į skaitymo įrenginius.

Galiausiai, elektronines knygas ne visada būtina pirkti. Jas „pasiskolinti“ siūlo bibliotekos.

Tai, kad lietuviai iš tiesų labiau domisi elektroninėmis knygomis, patvirtina ir e. parduotuvių įkūrėjai. Pasak www.milzinas.lt vadovo Dainiaus Blyno, per pastaruosius metus e. knygų pardavimas tikrai augo. „Šiais metais e. knygų parduota tikrai daugiau. Mes turime nemažai informacijos ne tik apie savo pardavimus, bet apie visą rinką apskritai. Taigi galiu pasakyti, kad augimas buvo tarp 40–50 proc.“

Tai, kad e. knygos Lietuvoje tampa vis populiaresnės, patvirtino ir www.eskaitykle.lt įkūrėja Marija. Itin didelio augimo pašnekovė teigė neužfiksavo, tačiau tai, kad e. knygų parduodama vis daugiau – tiesa.

Lietuviai jau žino, kas yra e. knyga

Per pastaruosius kelerius metus e. knygų rinka, pasak D. Blyno, Lietuvoje labai pasikeitė – ypač pats vartotojas. Pašnekovas prisimena, kad dar, regis, visai neseniai, žmonėms buvo sunku suprasti, kas yra ta elektroninė knyga. Savaime aišku, tada nekyla noras jos ir atsisiųsti.

Dabar, pasak vyro, situacija tikrai keičiasi. Aiškinti, kas yra elektroninė knyga, žmonėms jau tikrai nebereikia.

„E.skaityklės“ vadovė aiškino, kad viena iš dar pasitaikančių kliūčių – atsisiuntimo neaiškumai. Tačiau, pasak Marijos, jie labai greitai išsprendžiami, vos susisiekus su e. knygų parduotuvių atstovais, mat dažniausiai tai būna parametrų ar failo nuskaitymo klausimai, kuriuos išspręsti labai paprasta.

Pirkti e. knygas galbūt paskatina ir tai, kad jos yra pigesnės – jų kaina vidutiniškai 3–4 eurais mažesnė nei popierinės.

Paklaustas, kaip mano, kodėl lietuviai vis dažniau renkasi e. knygas, D.Blynas svarstė, kad galbūt dėl patogumo ir mobilumo, kaip ir daugelis pasaulyje. „Tai, kad dabar lietuvių, perkančių e. knygas, padaugėjo, siečiau ir su padidėjusiu knygų asortimentu. Pavyzdžiui, šiemet vien pas mus atsirado 200 naujų elektroninių knygų. Natūralu, didėja pasiūla, didėja ir paklausa. Antras dalykas – žmonės vis labiau susipažįsta su e. knygomis, su tokia skaitymo kategorija, formatu. Taigi vis dažniau pasiryžta išbandyti“, – aiškino D. Blynas.

„E.skaitykles“ vadovė svarstė, kad pirkti e. knygas galbūt paskatina ir tai, kad jos yra pigesnės – jų kaina vidutiniškai 3–4 eurais mažesnė nei popierinės, tačiau pašnekovė pridūrė, kad norėtųsi, jog galima būtų jas pardavinėti dar pigiau. „Šiaip e. knyga galėtų būti dar pigesnė. Problema ta, kad elektroninės knygos pagal mūsų įstatymus yra prilyginamos programinei įrangai ir joms taikomas 21 proc. PVM, kai tuo tarpu popierinėms – tik 9 proc.“, – aiškino Marija.

Vis dėlto, pasak abiejų e. knygų tiekėjų, šią rinką stengiamasi kaip įmanoma labiau auginti – įvairiais būdais. Tai pasiūlant vartotojams atsisiųsti nemokamų knygų, tai suteikiant galimybę įsigyti abonementą, kuris leistų mėnesį už tam tikrą mokestį skaityti visas svetainėje esančias knygas. Taip tikimasi ir padidinti prieinamumą ir skatinti patį e. skaitymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai