Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Macrono pergalė Prancūzijos prezidento rinkimuose euro kursą pakėlė į pusmečio aukštumas

Proeuropietiškam centristui Emmanueliui Macronui laimėjus Prancūzijos prezidento rinkimus ir atslūgus nerimui dėl šios šalies ateities euro zonoje, euro kursas pirmadienį trumpam šoktelėjo į aukščiausią per šešis mėnesius lygį JAV dolerio atžvilgiu.
Euro moneta
Euro monetos / 123rf.com

39 metų amžiaus buvusiam investiciniam bankininkui įveikus kraštutiniams dešiniesiems atstovaujančią varžovę Marine Le Pen, euro kursas, penktadienio vakare siekęs 1,0998 JAV dolerio, trumpam pakilo iki 1,1023 JAV dolerio – aukščiausio nuo 2016 metų lapkričio mėnesio lygio.

Jenos atžvilgiu euro kursas pakilo į aukščiausią per metus lygį – nuo 124,05 jenos penktadienį iki 124,59 jenos.

Tačiau šiose aukštumose euro kursas išsilaikė neilgai ir jo pakilimas buvo kuklus, palyginti su rinkų reakcija į E.Macrono pergalę praėjusį mėnesį įvykusiame pirmajame rinkimų ture, nes rinkose iš esmės buvo tikėtasi, kad jis taps naujuoju Prancūzijos vadovu.

Dėl tokio rinkimų rezultato faktiškai išnyksta bet kokia rizika, kad Prancūzija pasitrauks iš bendros valiutos bloko.

Dėl tokio rinkimų rezultato faktiškai išnyksta bet kokia rizika, kad Prancūzija pasitrauks iš bendros valiutos bloko – o kaip tik to buvo žadėjusi siekti euroskeptikė M.Le Pen.

„Rinkos reakcija, regis, yra nuosaikesnė, negu tikėjausi“, – pareiškė „Westpac NZ“ vyresnysis rinkų strategas Imre Speizeris. – Šio (rinkimų) rezultato buvo tikėtasi... E.Macrono pergalė rinkų nenustebino.“

Trumpą euro pakilimą taip pat paskatino neaktyvi prekyba Azijos rinkų prekybos sesijos pradžioje, sako Yukio Ishizukis, „Daiwa Securities“ vyresnysis valiutos rinkų strategas.

„Į rinką sugrįžtant daugiau žaidėjų, euro kursas šiek tiek smuks, nes jie pardavinės šią valiutą, kad pasipelnytų iš jos kurso pakilimo“, – pažymėjo jis.

„Tačiau nemanau, kad euras bus išparduodamas. Tvirtą pagrindą turintis euras gali atlaikyti pardavimą pelno tikslais ir jo kursas vėl turėtų patraukti aukštyn“, – mano ekspertas.

„Mažėjantis politinis neapibrėžtumas euro zonoje dabar bus viena pagrindinių temų. Tai bendros valiutos bloke turėtų kažkiek paremti norą rizikuoti“, – sako Elias Haddadas, „Commonwealth Bank of Australia“ valiutos rinkų strategas.

Rinkimų rezultatas rinkoms leido „atsikvėpti su palengvėjimu“, – pažymėjo Philas Borkinas, „ANZ Bank“ vyresnysis ekonomistas.

Tačiau ir toliau nerimaujama, ar nepriklausomas kandidatas E.Macronas turės pakankamą palaikymą parlamente.

„Dabar svarbiau yra tai, kiek mandatų E.Macrono partija gaus per kitą mėnesį įvyksiančius parlamento rinkimus, – pareiškė Ph.Borkinas. – Todėl ilgesnio euro kurso kilimo šiame etape galime ir nepamatyti.“

Beveik galutiniai rezultatai parodė, kad E.Macronas surinko 66,06 proc. balsų – beveik dukart daugiau negu M.Le Pen, kurią palaikė 33,94 proc. rinkėjų.

E.Macronas, kuris dar prieš trejus metus nebuvo žinomas politinėje arenoje, dabar taps vienu galingiausių Europos lyderių. Prezidento rinkimus jis laimėjo žadėdamas įgyvendinti itin plataus užmojo politinių ir ekonominių reformų Prancūzijoje ir Europos Sąjungoje darbotvarkę.

Tačiau daugelis stebėtojų skeptiškai vertina jo galimybes laimėti daugumą parlamente, o tai reiškia, kad jam galbūt teks formuoti jo darbotvarkę palaikančių įstatymų leidėjų koaliciją.

Be to, jo pastangos įgyvendinti savo ekonominę darbotvarkę, visų pirma planus sušvelninti darbo rinkos reglamentavimą ir taip sumažinti vis nesmunkantį nedarbo lygį, greičiausiai sulauks aršaus profsąjungų ir jo kairiųjų oponentų pasipriešinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai