Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EBPO įspėja, kad pajamų nelygybė gali palaidoti viltis dėl ilgalaikio ekonomikos augimo

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) įvertino neigiamus socialinės nelygybės padarinius šalių ekonominiam augimui. Organizacijos atstovai teigia, kad jeigu pajamų nelygybės problema ir toliau bus ignoruojama, tuomet svajonių apie ilgalaikį ekonomikos augimą bus galima atsisakyti, rašoma oficialioje organizacijos interneto svetainėje oecd.org.
Benamė Niujorke
Benamė Niujorke / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pranešime pažymima, jog auganti socialinė atskirtis tarp turtingiausiųjų ir skurdžiausiųjų visuomenės atstovų 19 EBPO šalių 1985 – 2005 m. lėmė 4,7 proc. BVP augimo sulėtėjimą 1990 – 2010 m.

Šiandien ekonominė nelygybė EBPO šalyse yra pati didžiausia per tris dešimtmečius. 

Šiandien ekonominė nelygybė EBPO šalyse yra pati didžiausia per tris dešimtmečius. Aukščiausia pajamų nelygybė tarp organizacijos šalių narių šiuo metu yra Čilėje, Meksikoje, Turkijoje, JAV ir Izraelyje, o mažiausia Danijoje, Slovakijoje ir Norvegijoje.

Apskaičiuota, kad EBPO šalyse gyvenančių 10 proc. turtingiausiųjų gyventojų vidutinės pajamos yra 9,6 karto didesnės už 10 proc. skurdžiausiųjų gyventojų gaunamas įplaukas.

XX a. devintajame dešimtmetyje EBPO šalyse gyvenusių turtingiausių asmenų pajamos septynis kartus viršijo žemiausiai socialinei klasei priklausančių žmonių pajamas.

EBPO ataskaitoje šalių vyriausybės taip pat yra raginamos mažinti lyčių nelygybę. Iki šiol EBPO šalyse moterys už tuos pačius darbus vidutiniškai gauna 15 proc. mažesnius atlyginimus negu vyrai.

EBPO iš viso priklauso 34 valstybės, tarp kurių yra 21 iš 28 ES šalių narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas