Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EBPO padidino pasaulinio BVP augimo prognozę 2023 metams iki 2,6 proc.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) penktadienį padidino pasaulinės ekonomikos augimo prognozę, mažėjant infliacijai ir Kinijai atsisakant COVID apribojimų, tačiau perspėjo dėl pažeidžiamumo, kurio apraiškas buvo galima stebėti ir JAV bankų sektoriaus krizės sukeltoje suirutėje.
EBPO
EBPO / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Organizacija dabar skaičiuoja, kad pasaulinis bendrasis vidaus produktas (BVP) šiais metais augs 2,6 proc., palyginti su ankstesne 2,2 proc. prognoze, skelbta lapkritį.

Visgi prognozuojamas augimas vis dar būtų mažesnis nei 3,2 proc., fiksuoti 2022 metais.

„Atsiranda daugiau teigiamų ženklų: verslo ir vartotojų nuotaikos pradėjo gerėti, maisto ir energijos kainos traukiasi atgal, o Kinija visiškai atsivėrė“, – teigiama EBPO ataskaitoje „Interim Economic Outlook”, skirtoje ekonomikos apžvalgai.

Visgi organizacija ji perspėjo, kad „perspektyvų pagerėjimas vis dar yra trapus. Rizikos tapo šiek tiek geriau subalansuotos, tačiau vis dar yra neigiamos.“

EBPO paminėjo neapibrėžtumą dėl karo Ukrainoje eigos, atsinaujinusio spaudimo energijos rinkoms riziką ir augančių palūkanų normų poveikį.

Centriniai bankai visame pasaulyje padidino palūkanų normas, siekdami sutramdyti dešimtmečių aukštumas pasiekusią infliaciją, tačiau rinkos baiminasi, kad augančios skolinimosi išlaidos gali įstumti ekonomiką į nuosmukį.

„Sugriežtėjusios pinigų politikos poveikio ženklų pradėjo ryškėti kai kuriose bankų sektoriaus dalyse, įskaitant Jungtinių Valstijų regioninius bankus“, – teigiama pranešime.

„Didesnės palūkanų normos taip pat gali turėti didesnį poveikį ekonomikos augimui, nei tikėtasi, ypač jei jos atskleidžia pagrindinį finansinį pažeidžiamumą.“

Pinigų politikos sugriežtinimas siejamas ir su amerikiečių banko „Silicon Valley Bank“ (SVB) žlugimu praėjusią savaitę po to, kai skolintojas pranešė apie 1,8 mlrd. JAV dolerių nuostolį, susijusį su obligacijomis, kurių vertę sumažino išaugusios palūkanų normos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas