Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

EBPO pagerino pasaulio ekonomikos augimo šiemet prognozę

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) pagerino pasaulio ekonomikos augimo šiemet ir kitąmet prognozes, palyginti su lapkritį skelbtomis., tačiau lūkesčių ateinantiems metams nepakeitė.
IAN LANGSDON / AFP
EBPO

Prognozė šiems metams padidinta nuo 2,7 proc. iki 2,9 proc., o 2025-iesiems – liko 3 procentai.

EBPO ekspertų vertinimais, 2023-aisiais pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) padidėjo 3,1 procento.

„Pasaulio ekonomikos plėtra 2023 metais buvo tvirta, infliacija lėtėjo sparčiau nei tikėtasi. (...) Pastarieji rodikliai rodo, kad pasaulio BVP augimas kiek sulėtėjo, o griežtėjančios finansinės sąlygos ir toliau daro įtaką paskolų rinkai bei gyvenamojo nekilnojamojo turto sektoriui“, – teigiama pirmadienį paskelbtoje apžvalgoje.

Joje pažymima, jog pasaulinės prekybos aktyvumas lieka menkas, o dėl išpuolių prieš laivus Raudonojoje jūroje gerokai padidėjo prekių gabenimo išlaidos bei pailgėjo jų pristatymo terminai, o tai stiprina kainų spaudimą.

Euro zonos ekonomikos augimo šiemet prognozė apkarpyta nuo 0,9 proc. iki 0,6 proc., kitąmet – nuo 1,5 proc. iki 1,3 proc., JAV – atitinkamai padidinta nuo 1,5 proc. iki 2,1 proc. ir liko 1,7 procento.

EBPO ekspertai pranašauja, jog Kinijos ekonominė plėtra lėtės iki 4,7 proc. 2024-aisiais ir 4,2 proc. 2025 metais, o Jungtinės Karalystės ekonomika augs atitinkamai 0,7 proc. ir 1,2 procento.

Prognozuojama, jog infliacija G-20 valstybių grupėje šiemet lėtės iki 6,6 proc., kitąmet – iki 3,8 proc., tuo tarpu bazinė infliacija (skaičiuojama atmetus maisto ir energijos kainų pokyčius) – atitinkamai iki 2,5 proc. ir 2,1 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas