Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EBPO: pasaulio ekonomikos augimas kitąmet sulėtės

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) pagerino pasaulio ekonomikos augimo šiemet prognozę, tačiau pablogino lūkesčių įvertį ateinantiems metams.
Reuters-Scanpix nuotr.
Reuters-Scanpix nuotr.

Antradienį paskelbtoje apžvalgoje pažymima, jog tarptautinio bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas lėtėja, vis akivaizdesniam tampant pinigų politikos griežtinimo poveikiui, smunkant verslo ir vartotojų pasitikėjimui, o Kinijos ekonomikos atsigavimui blėstant.

Pasaulio ekonominės plėtros 2023 metais prognozė, palyginti su prieš tris mėnesius skelbta, pagerinta nuo 2,7 proc. iki 3 proc., o 2024-aisiais – pabloginta nuo 2,9 proc. iki 2,7 procento.

Naujausiais EBPO ekspertų vertinimais, JAV BVP šiemet didės 2,2 proc. (ankstesnė prognozė – 1,6 proc.), kitąmet – 1,3 proc. (1 proc.), euro zonos – atitinkamai 0,6 proc. (0,9 proc.) ir 1,1 proc. (1,5 proc.), Kinijos – 5,1 proc. (5,4 proc.) ir 4,6 proc. (5,1 proc.).

Tuo tarpu prognozuojama, kad 2023 ir 2024 metais infliacija palaipsniui lėtės, tačiau daugumoje šalių ji ir toliau viršys centrinių bankų nustatytas tikslines ribas.

EBPO taip pat pridūrė, kad rizikos išlieka „neigiamame lauke“, tai yra tvyro neapibrėžtumas dėl pinigų politikos poveikio  stiprumo ir spartos, infliacijos išsilaikymo ir spartesnio nei anksčiau tikėtasi Kinijos ekonomikos lėtėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas