Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
15:18 /16:30

Paskolas turintiems gyventojams tai patiks: ECB trečią kartą sumažino palūkanų normas

Ketvirtadienį Europos Centrinio Banko (ECB) valdančioji taryba dar kartą sumažino pagrindines palūkanų normas – jau trečią kartą šiemet.
ECB
ECB / Shutterstock nuotr.

Liepą trumpam stabtelėjusi, ketvirtadienį ECB valdančioji taryba bazines palūkanų normas sumažino antrame posėdyje iš eilės.

Palūkanų norma už naudojimąsi indėlių galimybe sumažinta 25 baziniais punktais – iki 3,25 proc. Tai palūkanų norma, kuria valdančioji taryba nustato savo pinigų politikos kryptį.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų norma naudojantis ribinio skolinimosi galimybe sumažėja taip pat 25 baziniais punktais – atitinkamai iki 3,40 proc. ir 3,65 proc. Pokyčiai įsigalios spalio 23 dieną.

ECB vadovė Christine Lagarde žurnalistams ketvirtadienį sakė, kad valdančioji taryba sprendimą sumažinti bazines palūkanų normas 25 baziniais punktais priėmė bendru sutarimu.

„Nusprendėme visas bazinių palūkanų normas sumažint 25 baziniais punktais, nes galvojame, kad dezinfliacijos procesas gerai įsibėgėjęs. Visa informacija, kurią gavome per pastarąsias 5 savaites rodo tą pačią kryptį – mažėjimą“, – spaudos konferencijoje sakė C.Lagarde.

Pasak jos, šis sprendimas rėmėsi atnaujintomis infliacijos perspektyvomis, infliacijos dinamika ir pinigų politikos perdavimo stiprumu.

ECB prezidentė Ch. Lagarde kalba po pinigų politikos svarstymo posėdžio. / Jana Rodenbusch / REUTERS
ECB prezidentė Ch. Lagarde kalba po pinigų politikos svarstymo posėdžio. / Jana Rodenbusch / REUTERS

„Infliacijos perspektyvai poveikį taip pat daro pastaruoju metu netikėtai pablogėję ekonominio aktyvumo rodikliai, o finansavimo sąlygos tebėra griežtos“, – pabrėžė ECB vadovė.

Rugsėjį bendras kainų augimas euro zonoje sumažėjo iki 1,8 proc. ir pirmą kartą per trejus metus buvo mažesnis už centrinio banko nustatytą 2 proc. infliacijos tikslą.

Pasak ECB, artimiausiais mėnesiais infliacija turėtų padidėti, o kitais metais – sumažėti iki siekiamo lygio. Tiesa, pastebima, kad vidaus infliacija tebėra didelė, nes darbo užmokestis vis dar sparčiai kyla.

„Kartu darbo sąnaudų spaudimas turėtų toliau po truputį mažėti, pelnui iš dalies slopinant jo poveikį infliacijai“, – sakė C.Lagarde.

ECB vadovė pakartojo, kad valdančioji taryba priims sprendimus, kaip ir iki šiol, vadovaudamasi tuo metu turimais duomenimis.

ECB šių metų kovą nustatė 15 bazinių punktų skirtumą tarp pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų normos ir palūkanų normos už naudojimąsi indėlių galimybe. Skirtumas tarp palūkanų normos už naudojimąsi ribinio skolinimosi galimybe ir pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų normos nesikeis ir bus 25 baziniai punktai.

Stebi silpnėjančią ekonomiką

ECB valdančioji taryba pabrėžia, kad yra pasirengusi koreguoti visas pagal jai suteiktus įgaliojimus turimas priemones, kad vidutiniu laikotarpiu infliacija grįžtų į jos siekiamą 2 proc. lygį.

Tiesa, C.Lagarde pastebi, kad euro zonoje ekonominė veikla silpnesnė nei tikėtasi, o gamyba ir toliau traukiasi. Paslaugos po turizmo sezono auga lėčiau. Stebimas ir silpnėjantis eksportas, ypač prekių, taip pat lėtesnės verslo investicijos, NT rinkos kritimas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ruduo Vilniuje
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Ruduo Vilniuje

Pasak C.Lagarde, nors žmonių pajamos didėjo, namų ūkiai vartojo mažiau. Kita vertus, darbo rinka išlieka stipri.

„Tikimasi, kad su laiku ekonomika sustiprės, nes pajamų augimas leis daugiau vartoti – prie to prisidės ir laisvėjanti pinigų politika“, – sakė ECB vadovė.

Vis dėl to C.Lagarde pabrėžė, kad recesija euro zonai nėra prognozuojama.

„Euro zonai, pagal tai, ką dabar matome, negresia recesija ir mes vis dar matome „minkštą nusileidimą“, – apibendrino ECB vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito