Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ECB ragina bankus „paspartinti“ tinkamą klimato kaitos rizikos valdymą

Europos Centrinis Bankas (ECB) penktadienį paragino bankus geriau pasirengti būsimoms grėsmėms aplinkai, paskelbdamas savo pirmojo „klimato kaitos rizikos testavimo nepalankiausiomis sąlygomis“ rezultatus.
Europos centrinis bankas
Europos centrinis bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Euro zonos bankai „privalo skubiai sustiprinti pastangas įvertinti ir valdyti klimato kaitos riziką“, – sakoma ECB stebėtojų tarybos vadovo Andrea Enria pareiškime.

Sausio mėnesį pradėtas testavimas nepalankiausiomis sąlygomis įvertino skirtingų pereinamojo laikotarpio scenarijų ir „ekstremalių oro reiškinių“ poveikį bankų veiklai.

Pratybos, kuriose dalyvavo 104 bankai, parodė, kad „maždaug 60 proc.“ bankų neturėjo reikiamų vertinimo sistemų, o daugeliui „trūksta atitinkamų duomenų“, kad galėtų įvertinti klimato kaitos riziką jų portfeliuose, nurodė ECB.

Staigus anglies dioksido kainų šuolis kartu su potvyniais ir sausromis didžiausiems euro zonos bankams šiemet padarytų mažiausiai 70 mlrd. eurų (71,1 mlrd. JAV dolerių) nuostolių, pažymėjo ECB.

Tačiau šis skaičius greičiausiai neapima bankų rizikos dėl „duomenų trūkumo“ ir supaprastinto modeliavimo, nurodė ECB.

Ataskaitoje teigiama, kad tvarkingesnio perėjimo atveju bankai patirtų mažesnius nuostolius.

Iš viso „beveik du trečdaliai [bankų] pajamų, gaunamų iš nefinansinio verslo klientų, gaunama iš pramonės šakų, išskiriančių daug šiltnamio efektą sukeliančių dujų“, – rašoma pranešime.

Testavimo nepalankiausiomis sąlygomis išvados neturi tiesioginės įtakos bankų kapitalo reikalavimams.

ECB tikisi, kad bankai pasimokys iš testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rezultatų ir „imsis ryžtingų veiksmų“, kad geriau pasiruoštų būsimai klimato kaitos rizikai, pažymėjo ECB bankų priežiūros skyriaus pirmininko pavaduotojas Frankas Eldersonas.

Kiek anksčiau šią savaitę ECB pristatė planus nuo 2022 metų spalio mėnesio palaipsniui „dekarbonizuoti“ perkamus aktyvus, taip skatindamas investicijas į įmones, kurių veikla labiau tausoja aplinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento