Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ECB šaukia neeilinį posėdį rinkos sąlygoms aptarti

Europos Centrinio Banko (ECB) politikos formuotojai trečiadienį susirinks į neeilinį posėdį, nes vis daugiau įsiskolinusių euro zonos narių patiria didėjančių skolinimosi išlaidų keliamą spaudimą.
Europos centrinis bankas
Europos centrinis bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Valdančioji taryba trečiadienį surengs ad hoc posėdį dabartinėms rinkos sąlygoms aptarti“, – pranešė Frankfurte įsikūrusios institucijos atstovas spaudai.

Praėjusią savaitę vykusiame eiliniame posėdyje ECB nusprendė braukti brūkšnį po ilgametėse itin laisva pinigų politika ir liepos pradžioje užbaigti savo masinę turto pirkimo programą.

ECB taip pat paskelbė apie pirmąjį planuojamą palūkanų normos padidinimą per daugiau nei dešimtmetį tą patį mėnesį, atsižvelgdamas į euro zonoje augančią infliaciją.

Euro zonoje vartojimo kainos gegužę pakilo 8,1 procento.

Tai yra istorinis rodiklis, gerokai viršijęs paties ECB nustatytą tikslinį 2 proc. lygį.

ECB politikos pokytis sustiprins „susiskaldymo“ spektrą euro zonoje, nes labiau įsiskolinusiems nariams skolinimosi išlaidos kyla greičiau nei kitų.

Antradienį kalbėdama Paryžiuje vykusiame renginyje Vykdomosios valdybos narė Isabel Schnabel sakė, kad ECB „netoleruos“ nepagrįsto skolinimosi išlaidų didėjimo, kuris „pakenktų“ banko politikai.

Pasak I.Schnabel, ECB atsakas į susiskaldymo riziką „priklausys nuo situacijos, su kuria susiduriame“, tačiau tvirtino, kad banko įsipareigojimai neturi „ribų“, o galimi veiksmai gali apimti ir naujos „priemonės“, skirtos panaikinti skolinimosi kaštų skirtumą, sukūrimą.

„Priemonės gali būti skirtingos, nustatančios skirtingas sąlygas, būti skirtingos trukmės ir su skirtingomis apsaugos priemonėmis, kad užtikrintume, jog meviršysime savo įgaliojimų“, – teigė ji.

ECB politikos formuotojai pradės posėdį 11.00 vietos (ir Lietuvos) laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento