Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ECB tikrins bankų atsparumą kibernetinėms atakoms

Europos Centrinis Bankas trečiadienį pranešė, kad šiais metais išbandys komercinių bankų atsparumą kibernetinėms atakoms, atlikdamas pirmąjį euro zonos bankams skirtą tokį testavimą nepalankiausiomis sąlygomis.
Zhang Fan / ZUMAPRESS.com
Zhang Fan / ZUMAPRESS.com

ECB nustatytame kritiniame scenarijuje daroma prielaida, kad bankas „patiria sėkmingą kibernetinę ataką, kuri sutrikdo jų kasdienę veiklą“, teigiama pranešime.

Maždaug 109 bankų bus tikrinamos jų priemonės „reaguoti į kibernetinę ataką ir atsigauti po jos, o ne gebėjimas užkirsti jai kelią“.

Bus tikrinamos finansų įstaigų neatidėliotinos procedūros ir jų planai, kaip atkurti normalią veiklą po tokios atakos.

28 bankų iš visos euro zonos pogrupiui bus taikomas griežtesnis testas, kurio metu bus atidžiau nagrinėjama kibernetinių atakų plitimo į kitas sritis rizika.

ECB nurodė, kad patikrinimų rezultatai, kurie bus paskelbti vėliau šiais metais, neturės įtakos bankų įsipareigojimams kaupti kapitalo atsargas finansinių rizikų padengimui.

ECB kasmet atlieka jo prižiūrimų bankų testavimą nepalankiausiomis sąlygomis, kad įvertintų jų pasirengimą nepalankiems įvykiams. Nors daugumoje testų daugiausia dėmesio skiriama nepalankiems ekonominiams ir finansiniams scenarijams, ECB taip pat atliko bankų testavimą nepalankiausiomis klimato sąlygomis.

Apie planuojamus kibernetinius testavimus nepalankiausiomis sąlygomis buvo pranešta praėjusiais metais, nes po pandemijos ir Rusijos invazijos į Ukrainą buvo pastebėta, kad sustiprėjo bandymų įsilaužti rizikos.

„Kibernetinių išpuolių skaičius yra didesnis negu prieš pandemiją“, – pernai Vokietijos dienraščiui „Boersen Zeitung“ sakė ECB priežiūros valdybos narė Anneli Tuominen.

Pasak jos, labiausiai padaugėjo „paskirstytų atsisakymo aptarnauti atakų, kai nusikaltėliai nutraukia bankų paslaugų teikimą, užtvindydami ir užkimšdami bankų serverius netikromis užklausomis“, taip pat padaugėjo išpirkos reikalaujančių atakų, kai bankų prašoma sumokėti pinigus, kad jie atgautų prieigą prie savo duomenų.

„Euro zonos bankai kol kas pasirodė esantys atsparūs“, – sakė A. Tuominen, tačiau perspėjo, kad „sėkminga ataka gali įvykti bet kuriuo metu“.

Kitas ECB standartinio testavimo nepalankiausiomis sąlygomis, kuriuo siekiama įvertinti bankų gebėjimą susitvarkyti su įvairias rizikomis, etapas bus vykdomas 2025 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas