Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Egiptas rengiasi įvesti pridėtinės vertės mokestį

Egiptui siekiant papildyti valstybės iždą ir sparčiau įgyvendinti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paskolomis remiamą reformų programą, šalies parlamentas sutiko nustatyti 13 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM).
Kairas
Kairas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valstybinis laikraštis „Al-Ahram“ antradienį pranešė, kad sprendimas buvo priimtas pirmadienį ir kad kitąmet PVM tarifas padidės iki 14 procentų.

Mokestis bus taikomas įvairioms vartojimo prekėms ir paslaugoms, nors parlamentarai pareiškė, kad bus imtasi priemonių, siekiant sumažinti jo poveikį skurdiems šalies gyventojams ir pagrindinių maisto produktų kainoms.

PVM įvedimo klausimas buvo ilgai svarstytas, tačiau baiminantis protestų, sprendimas buvo vis atidėliojamas. Ankstesnį pasiūlymą iškart įvesti 14 proc. PVM tarifą parlamentas šiek tiek sušvelnino.

Prieš kelias savaites TVF Egiptui skyrė 12 mlrd. JAV dolerių paskolą, kuri Kairui bus išmokėta per trejus metus. Paskolos sutarties sąlygose, be kita ko, buvo numatytas ir reikalavimas įvesti PVM. Šia paskola, kurią dar turi patvirtinti TVF vykdomoji taryba, siekiama padėti stabilizuoti pingančią Egipto valiutą, sumažinti biudžeto deficitą ir valstybės skolą, paskatinti augimą ir darbo vietų kūrimą.

Sunkumai, įskaitant didelę infliaciją, užsienio valiutos trūkumą, mažėjančias pajamas iš turizmo ir smunkančias investicijas, Egipto ekonomiką slegia nuo 2011 metų, kuomet per sukilimą buvo nuverstas šalį ilgai valdęs autokratas Hosni Mubarakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas