Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

EIMIN finansuos 10 naujų produktų kūrimą gynybos srityje

Baigtos vertinti didelio susidomėjimo sulaukusio kvietimo „Gynybos inovaciniai čekiai“ paraiškos –finansavimas bus skirtas 10-iai gynybos srities įmonių. Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) taip pat svarsto finansuoti daugiau įmonių iš rezervinio sąrašo, rašoma EIMIN pranešime spaudai.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Iki šiol gynybos pramonė nebuvo skatinama, tad šiais metais sukūrėme priemonę pažangių gynybos produktų kūrimui. Akivaizdu, kad tai pasiteisino – gavome 4 kartus daugiau paraiškų nei tikėjomės. Ši priemonė turi tapti tęstine ir prioritetine, kad tiek patyrusios gynybos įmonės, tiek įmonės, kurios iki šiol neveikė gynybos srityje, galėtų vystyti inovatyvius sprendimus ir plėsti savo produktų spektrą“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Nors suplanuotu finansavimu galime skirti lėšų tik 10 įmonių, tačiau dėl šios priemonės aktualumo ieškosime galimybių finansuoti kuo daugiau rezerviniame sąraše esančių įmonių. Siekiame padėti gynybos sektoriaus įmonėms augti ir kurti pažangius sprendimus“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina.

Įmonės gaus iki 30 tūkst. eurų vertės čekius, kuriuos galės panaudoti iš mokslo institucijų ar brandžių inovatorių įsigyjant inovacines paslaugas, reikalingas gynybos technologijoms pagal Lietuvos kariuomenės iškeltus prioritetus kurti ir plėtoti.

„Šiemet Lietuvos kariuomenė, Inovacijų agentūra ir Gynybos resursų agentūra pasirašė gynybos inovacijų memorandumą, kuriuo sutariama skatinti mokslo, verslo ir kariuomenės bendradarbiavimą vystant pažangius gynybos sprendimus, atitinkančius kariuomenės poreikius. Šio susitarimo pagrindu nustatyti Lietuvos kariuomenės gynybos inovacijų prioritetai, pagal kuriuos ir buvo vertinamos gynybos inovacinių čekių finansavimą siekiančios gauti įmonės“, – sako Inovacijų agentūros „ManuFuture Lab“ skyriaus vadovė Sigutė Stankevičiūtė.

Ministerija nuosekliai deda pastangas skatinant gynybos sektoriaus augimą šalyje. Šiuo tikslu Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Krašto apsaugos, Vidaus reikalų ir Užsienio reikalų ministerijomis parengė gynybos ir saugumo pramonės plėtros gaires, kurių tikslas – didinti šalies gynybos ir saugumo pramonės konkurencingumą, pritraukti investicijų ir skatinti inovacijas šioje srityje.

Prie gynybos inovacijų ekosistemos stiprinimo prisideda įsteigtas 13 mln. eurų vertės rizikos kapitalo fondas „MILInvest“, skirtas padėti augti gynybos sektoriaus startuoliams. Be to, Inovacijų agentūroje planuojamas steigti „Miltech Lab“, kuris skatins inovatyvių dvejopo naudojimo produktų kūrimą.

Šiemet taip pat priimti įstatymų pakeitimai, kuriais sudaromos palankesnės sąlygos plėtoti stambius gynybos pramonės projektus – pakeitimais supaprastintos su teritorijų planavimu, žemės sklypų formavimu ir statyba susijusios procedūros ir sudaromos sąlygos gynybos pramonės veiklą Lietuvoje pradėti per kuo trumpesnį terminą. Taip pat priimti įstatymų pakeitimai, kurie leidžia gynybos pramonės įmonėms vykdyti veiklą laisvosiose ekonominėse zonose. Tikimasi, kad tai paskatins daugiau įmonių, taip pat ir iš užsienio, investuoti į gynybos sektorių.

Lietuvos gynybos sektorius sparčiai auga – per pastaruosius penkerius metus šiame sektoriuje veikiančių įmonių apyvarta išaugo beveik dvigubai ir siekia apie 700 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas