Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 29

Siekiama, kad greitoji mada Europos Sąjungoje išeitų iš mados: štai kas siūloma

Europos Komisija (EK) siekia, kad greitoji mada taptų nebemadinga. Pasiūlytame pakete siekiama įpareigoti tekstilės gigantus padengti atliekų tvarkymo išlaidas iš savo kišenes, taip pat nebeleisti jiems sunaikinti neperdirbtų drabužių, atsirastų ir vadinamasis produkto pasas, kai vartotojai galės pasitikrinti, kokiu būdu pagamintas drabužis. Tad, ar šie pasiūlymai keistų drabužių kainas?
Greitoji mada
Nekilnojamas turtas / 123RF.com nuotr.

Pagrindinis greitosios mados pranašumas – prieinamumas, nes madingus drabužius žmonės gali nusipirkti neišleisdami per daug pinigų.

Visgi ši industrija susilaukia daug kritikos, nes rūbai gaminami itin netvariu būdu – į aplinką išleidžiami dideli anglies dvideginio emisijų kiekiai, o trečiosiose šalyse įsikūrusių fabrikų darbuotojai priversti dirbti už mažus atlyginimus, gyvena prastomis sąlygomis.

Be to, šie drabužiai nėra patvarūs, jų kokybė prasta ir dažnai jie nusidėvi vos po kelių apsivilkimų. Išmestų ar neparduotų drabužių krūvos vėliau atsiduria sąvartynuose trečiosiose šalyse.

Tekstilės atliekos Čilėje
Tekstilės atliekos Čilėje

EK duomenimis, kasmet vidutinis ES pilietis išmeta 12 kg drabužių ir avalynės, iš kurių daugiau nei trys ketvirtadaliai sudeginami arba patenka į sąvartynus. Prognozuojama, kad drabužių ir avalynės suvartojimas 2030 m. padidės iki 102 mln. tonų, kai 2019 m. sudarė 62 mln. tonų, rodo Europos aplinkos agentūros duomenys.

Tad Europos Komisija nusprendė imtis veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas