Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

EK patvirtino 122 mln. eurų vertės EIMIN priemonę – ji bus skirta įmonei „Achema“ žalinti

Europos Komisija (EK) patvirtino Ekonomikos ir inovacijų ministerijos 122 mln. eurų vertės pagalbos priemonę, kuri bus skiriama įmonei „Achema“. Šis finansavimas atveria galimybes diegti inovatyvią technologiją, leisiančią sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Tuo tikslu trąšų gamybos procesui iki šiol naudojamas vandenilis, kuris išgaunamas naudojant iškastinį kurą, bus pakeistas žaliuoju vandeniliu, rašoma Ministerijos pranešime spaudai.
Achema
Achema / „Achemos“ nuotr.

„Mūsų pastangomis parengta ir su EK suderinta individualios pagalbos vienai taršiausių Lietuvos įmonių schema. Tai itin svarbus žingsnis Lietuvai pereinant prie klimatui neutralios ekonomikos ir tampant mažiau taršia šalimi. Kartu su įmonės lėšomis bendra projekto vertė sieks 300,9 mln. eurų, o projektas bus įgyvendintas iki 2029 m.“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Skirta parama padės pasiekti ES vandenilio strategijos, Europos žaliojo kurso ir Žaliojo kurso pramonės plano tikslus, taip pat padės pašalinti priklausomybę nuo Rusijos iškastinio kuro pagal planą „REPowerEU“.

„Tai viena didžiausių pagalbos schemų vienai įmonei, kokias esame iki šiol turėję. Ją pradėjome derinti su EK praėjusių metų birželio mėn., o dabar jau matome to rezultatus – įmonė trąšų gamyboje naudojamą vandenilį iš iškastinio kuro artimiausiu metu jau galės pakeisti vandeniliu iš atsinaujinančių energijos šaltinių“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė.

Pagalba teikiama tiesioginės dotacijos forma, siekiant paremti šarminio elektrolizerio įrengimą „Achema“ gamykloje Lietuvoje, Kauno regione. Šiuo metu „Achema“ amoniakui – pagrindinei trąšų gamybos žaliavai – gaminti naudoja vandenilį iš gamtinių dujų, o įrengtas elektrolizeris gamins vandenilį iš atsinaujinančiųjų energijos išteklių ir mažo anglies dioksido pėdsako vandenilį, kuris bus naudojamas amoniakui gaminti.

Elektrolizerio gaminamas vandenilis pakeis 30 proc. šiuo metu iš gamtinių dujų gaminamo vandenilio, dėl to sumažės išmetamo anglies dioksido kiekis ir gamtinių dujų poreikis.

Priemonė įgyvendinama Europos Sąjungos fondų investicijų programos (Teisingos pertvarkos fondo) lėšomis.

Lietuva iki 2030 m. pramonės įmonėse yra užsibrėžusi tikslą sumažinti kenksmingų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ne apyvartinių taršos leidimų prekybos sistemoje (ATLPS) dalyvaujančioms įmonėms iki 19 proc., ATLPS dalyvaujančioms įmonėms – iki 62 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams