Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspremjeras ir žiniasklaidos magnatas, nuteistas už mokesčių vengimą: kas buvo S.Berlusconi?

Pirmadienį Italijos žiniasklaida pranešė apie buvusio šalies premjero Silvio Berlusconi mirtį. Jis buvo ryški figūra ne tik Italijos politikoje, bet ir versle – jam priklausė įtakinga žiniasklaidos grupė „Fininvest“. Tai jam sukrovė turtus ir iškėlė į turtingiausių Italijos žmonių olimpą. 15min apžvelgia jo veiklą versle ir supusius skandalus.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

S.Berlusconi po sunkios ligos mirė sulaukęs 86 metų. Jis buvo ilgiausiai pokario Italijos premjero pareigas ėjęs politikas, kurio turtą leidinys „Forbes“ praėjusiais metais įvertino kaip ketvirtą pagal dydį visoje šalyje (6,59 mlrd. eurų).

Kaip rašo „Politico“, S.Berlusconi buvo galima vadinti daug kuo. Turto vystytoju, kurio dešinioji ranka už ryšius su mafija buvo nuteistas septynerius metus kalėti. Žiniasklaidos revoliucionieriumi, Italijoje įvedusiu komercinę televiziją ir užvaldžiusiu šalies informacinę ekosistemą. Politiku, kuris reputaciją susigadino dėl pomėgio rengti vulgarius vakarėlius.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Silvio Berlusconi
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Silvio Berlusconi

Turtą S.Berlusconi susikrovė įkūręs „Fininvest“ grupę (1975 m.), kuriai priklauso viena didžiausių Italijos leidybos bendrovių „Mondadori“, Milano teatras „Teatro Manzoni“, privačių lėktuvų kompanija „Alba Servizi Aerotrasporti“ ir „Fininvest Gestione Servizi“.

„Fininvest“ yra didžiausia „MediaForEurope“ akcininkė, kuri šiuo metu yra didžiausia privati pramogų verslo bendrovė Italijoje, žinoma dėl veiklos Italijoje per „Mediaset“ kompaniją (ji valdo „Canale 5“, „Italia 1“, „Rete 4“ kanalus), filmų gamybos bendrovę „Medusa Film“ ir daugelį kitų su televizijos transliacijomis susijusių bendrovių.

„Fininvest“ taip pat priklausė Italijos futbolo klubas „AC Milan“, kuris 2017 m. buvo parduotas už 740 mln. eurų. Vėlesniais metais grupė įsigijo mažesnį futbolo klubą „AC Monza“.

Prieš mirtį S.Berlusconi valdė 61,3 proc. „Fininvest“ akcijų, o du jo vaikai iš pirmosios santuokos Pieras Silvio ir Marina Berlusconi valdo po 7,65 proc. akcijų.

Kiti trys jo vaikai Barbara, Eleonora ir Luigi Berlusconi kartu valdo 21,42 proc. „Fininvest“ akcijų.

Aibė teisinių nemalonumų

Buvęs Italijos premjeras buvo itin kontroversiška figūra: vadintas populistu, radikalu ir gretintas su prieštaringos reputacijos buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Jis daugiau nei 30 kartų buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl įvairių kaltinimų, įskaitant turto pasisavinimą, apgaulingą apskaitą, teisėjo papirkimą, rašo „The Guardian“. Daugelio bylų nepavyko išnagrinėti teisme – kartais tiesiog dėl to, kad S.Berlusconi pakeisdavo įstatymą, pagal kurį jam būdavo pateikti kaltinimai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Silvio Berlusconi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Silvio Berlusconi

Tačiau kartą, 2013 m., jis vis dėlto buvo nuteistas už sukčiavimą mokesčių srityje.

Schema buvo susijusi su keliomis ofšorinėmis bendrovėmis. Kaip rašo „Forbes“, nustatyta, kad S.Berlusconi naudojosi šiomis bendrovėmis įsigydamas beveik 3 tūkst. filmų televizijos teises. Šių filmų vertė buvo panaudota tam tikroms mokesčių lengvatoms gauti. Vėliau šios teisės buvo perparduotos susijusioms bendrovėms išpūstomis kainomis, o S.Berlusconi skirtumą susigrąžindavo į savo kišenę.

Pasak prokurorų, tai buvo sąmoningas ir reikšmingas mokesčių vengimo atvejis.

Iš pradžių S.Berlusconi buvo nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme, jam buvo skirta didelė bauda ir uždrausta eiti viešas pareigas. Iš pradžių dėl kalėjimų perpildymo jam skirta laisvės atėmimo bausmė buvo sumažinta iki vienų metų. Net po to, kai 2013 m. nuosprendis buvo patvirtintas, S.Berlusconi pavyko išvengti kalėjimo. Galiausiai bausmė jam buvo pakeista viešaisiais darbais dėl amžiaus.

Išaugino Italijos skolą

S.Berlusconi Italijos ministru pirmininku paskirtas 1994 m. sausį. Nors jo vadovaujama centro dešiniųjų koalicinė vyriausybė išsilaikė vos devynis mėnesius, o paskui žlugo, didžiąją pirmosios kadencijos dalį, pasak daugelio jo kritikų, jis skyrė priimti įstatymams, kuri vėliau jį apsaugojo nuo baudžiamojo persekiojimo ir leido pasididinti privataus verslo pelną.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Silvio Berlusconi
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Silvio Berlusconi

1996 m. rinkimus jis pralaimėjo centro kairiųjų lyderiui Romano Prodi, bet 2001 m. vėl triumfavo ir tapo pirmuoju Italijos politiku per 50 metų, išbuvusiu poste visą penkerių metų kadenciją.

2006 m. jis vėl pralaimėjo R.Prodi. Trečioji kadencija prasidėjo 2008 m., žlugus R.Prodi vyriausybei ir baigėsi S.Berlusconiui atsistatydinus 2011 m.

Siaučiant finansų krizei net artimiausi sąjungininkai kritikavo S.Berlusconi nenorą imtis drastiškų veiksmų, reikalingų trečios pagal dydį Europos ekonomikos būklei suvaldyti. S.Berlusconi valdymo laikotarpiu Italijos valstybės skola padvigubėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas