Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 29

Elektros tiekėjai nebetveria pykčiu dėl VERT veiksmų: ne visi žada grąžinti pinigus gyventojams

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) žodžius, kad nepriklausomi elektros tiekėjai turi gyventojams atiduoti anksčiau keičiant ar nutraukiant sutartis mokėtas netesybas ar grąžintas nuolaidas, verslai nepriėmė su džiugesiu. Jie neslepia pasipiktinimo ir kol kas ne visi žada grąžinti pinigus. „Jei tiekėjai būtų priversti grąžinti mokesčius, tai nugultų ant visos Lietuvos vartotojų pečių“, – pareiškė „Enefit“ vadovas.
Nepriklausomi elektros tiekėjai
Nepriklausomi elektros tiekėjai / 15min.lt koliažas

2023 m. birželį įsigaliojo įstatymo pataisos, draudžiančios taikyti netesybų ar kitus mokesčius, nutraukiant sutartis ir keičiant elektros tiekėjus.

Tačiau praėjusią savaitę VERT vadovas Renatas Pocius pareiškė, kad gyventojai ir mažos įmonės iki 2023 m. birželio taip pat turėjo teisę be jokių mokesčių, netesybų ir net nuolaidų grąžinimų nutraukti fiksuotos kainos sutartis su nepriklausomais elektros energijos tiekėjais.

Tuos, kurie nukentėjo, R.Pocius paragino kreiptis į tiekėjus, o jeigu sprendimo rasti nepavyksta, pagalbos prašyti VERT arba kreiptis į teismus ir juose įrodinėti, kad mokesčiai buvo neteisėti.

O šią savaitę VERT pranešė jau ir patys besikreipiantys į elektros tiekėjus su prašymu, kad buitiniams vartotojams, mažoms ir labai mažoms įmonėms būtų atiduotos nuo 2021 m. liepos 15 d. jų sumokėtos netesybos ar nutraukiant sutartis grąžintos nuolaidos.

VERT pripažino, kad nuomonė dėl mokesčių taikymo buvo pakeista neseniai, jos prašymu gavus Europos Komisijos išaiškinimą dėl Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl elektros energijos vidaus rinkos bendrųjų taisyklių. Išaiškinime nurodoma, kad namų ūkiai ir mažos įmonės neturi mokėti jokių sutarties pakeitimo ar nutraukimo mokesčių. VERT pabrėžia, kad neturi grąžinti ir suteiktų nuolaidų.

Visgi tokiais VERT pareiškimais elektros tiekėjai nėra patenkinti – du iš trijų didžiųjų pinigų grąžinti vartotojams neketina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?