Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES siūlo JK „ambicingą prekybos susitarimą“, tačiau su sąlygomis

Europos Sąjunga pasiūlys iš jos išstojusiai Jungtinei Karalystei glaudžius prekybinius ryšius, tačiau su griežtomis sąlygomis dėl žuvininkystės ir vienodų sąlygų verslui, pirmadienį pareiškė Bendrijos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier
Jungtinę Karalystę plėšo aistros dėl „Brexit“
Jungtinę Karalystę plėšo aistros dėl „Brexit“ / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Esame pasirengę kaip šios partnerystės kertinį akmenį pasiūlyti labai ambicingą prekybos susitarimą, įskaitant nulinius tarifus“, – sakė M.Barnier, tačiau įspėjo, kad Briuselis nesutiks su „nesąžiningu konkurenciniu pranašumu“.

M.Barnier pristatė savo derybų mandatą prieš derybas su JK ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybe dėl būsimų Bendrijos ryšių su Britanija po pereinamojo laikotarpio.

M.Barnier vadovė, Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, savo ruožtu sakė, kad derybose turėtų būti remiamasi tuo, dėl ko jau buvo sutarta prieš „Brexitą“ šalių pasirašytoje politinėje deklaracijoje.

„Nebus jokių staigmenų. Mes su Jungtine Karalyste išstojimo sutartyje jau nustatėme būsimus derybų parametrus“, – sakė ji.

B.Johnsonas pirmadienį Londone taip pat pristato JK derybų poziciją. Remiantis žiniasklaidos pranešimais, jis turėtų įspėti, kad JK sieks teisės nukrypti nuo ES taisyklių.

Kaip sakė U.von der Leyen, tokiu atveju JK neturėtų tikėtis nevaržomos prieigos prie ES rinkos.

„Kuo artimesnė bus JK, tuo lengvesnė bus prieiga prie bendrosios rinkos. Tačiau nieko nėra už ačiū. Prieiga prie bendrosios rinkos labai vertinga, tai didžiausia bendroji rinka pasaulyje. Ji nepaprastai svarbi, todėl, manau, būtų sąžininga taip pat laikytis taisyklių“, – kalbėjo Europos Komisijos vadovė.

M.Barnier žurnalistams sakė, kad žvejybos teisės tikriausiai bus pirmas rimtas klausimas, dėl kurio per derybas ietis surems Briuselis ir Londonas.

Britų žvejai reikalauja, kad ES žvejams būtų atkirsta prieiga prie jų vandenų. Tačiau tuo pat metu jie nori, kad ES toliau liktų pagrindinė rinka jų žvejybos laimikio eksportui.

„Dabar turime sutarti dėl konkrečių ir veiksmingų garantijų, kurios užtikrintų vienodas sąlygas ilguoju laikotarpiu“, – sakė

„Turiu galvoje mechanizmą, kuris leistų dabar ir ateityje išlaikyti griežtus standartus socialinėje, aplinkos apsaugos, klimato, mokesčių ir valstybės paramos srityse“, – kalbėjo jis.

„Į mūsų laisvosios prekybos sutartį turi būti įtrauktas susitarimas dėl žuvininkystės. Šis susitarimas turi užtikrinti tęstinę abipusę prieigą prie rinkų ir vandenų su stabiliomis kvotomis“, – pridūrė M.Barnier.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas