Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES uždraudė šampano, prabangių automobilių, drabužių eksportą į Rusiją

Europos Sąjunga, skelbdama naujas sankcijas Maskvai dėl jos pradėto karo Ukrainoje, antradienį uždraudė šampano, prabangių automobilių ir drabužių, brangių elektronikos ir sporto prekių eksportą į Rusiją.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas

Eksportuoti draudžiamų prekių sąrašo apimtis – 29 puslapiai. Jis buvo publikuotas ES oficialiame leidinyje, kur skelbiami 27 valstybių bloko teisiniai sprendimai.

Pranešime išsamiai pristatomos praėjusią savaitę ES lyderių paskelbtos sankcijos.

Į skelbiamą ES sankcijų paketą įtraukta 15 asmenų, tarp jų – oligarchai Romanas Abramovičius ir Germanas Chanas. Sąraše atsirado Rusijos „propagandistais“ laikomi asmenys ir devynios pagrindinės Rusijos aviacijos, karo pramonės, laivų statybos ir mašinų gamybos įmonės.

Taip pat uždraustos investicijos ir pagalba Rusijos energetikos sektoriui. Draudžiamas plieno gaminių importas iš Rusijos. Kredito reitingų agentūroms neleidžiama vertinti Rusijos institucijas ir įmones.

Uždraudžiant prabangos prekių eksportą į šalį yra bandoma „nusitaikyti į elitą, į oligarchus“ Rusijoje, žurnalistams sakė vienas ES pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Pasak jo, bendra Rusijai parduodamų ES prabangos prekių vertė per metus siekė 3,5 mlrd. eurų ir sudarė mažiau nei 5 proc. pasaulinio eksporto iš bloko vertės. Vis tik pareigūnas perspėjo, kad dėl kai kurių numatytų išlygų tiekimas nenutrūks visiškai.

„Norime orientuotis tik į tuos gaminius, kurie yra prabangos prekės... kad neužgautume eilinio ruso, norinčio įsigyti buitinės technikos ar kitokių, mažiau kainuojančių automobilių“, – sakė kitas ES pareigūnas.

Taigi, eksporto draudimas turėtų būti taikomas automobiliams, kurių vertė viršija 50 tūkst. eurų, elektronikos gaminiams, tokiems kaip buitinė technika, kurios vertė viršija 750 eurų, fotoaparatams ir garso įrašymo įrangai, kurių vertė viršija 1 tūkst. eurų bei muzikos instrumentams, kurių vertė viršija 1, 5 tūkst. eurų.

Be to, draudžiama eksportuoti meno kūrinius, antikvarinius gaminius, juvelyrinius dirbinius su briliantais ir perlais, laikrodžius, krištolo dirbinius, porceliano indus ir brangius stalo įrankius, taip pat aukštos kokybės ar madingus drabužius ir sporto įrangą, pavyzdžiui, slidinėjimo batus ir jojimo balnus.

ES pareigūno teigimu, tokie eksporto draudimai jau taikomi „virtinei izoliuotų valstybių, tokių kaip Šiaurės Korėja“.

„Tai atima komforto šaltinį elitui, kuris palaiko Rusijos vyriausybės veiksmus Ukrainoje ir turi finansinių išteklių mėgautis gyvenimo būdu, susijusiu su ES kilmės prabangos prekių vartojimu“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas