„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto duomenimis, lietuvis per metus vidutiniškai išmeta 33 kg maisto, latvis – 34, estas – 60. Nors, anot instituto vadovės Odetos Bložienės, Europos sąjungos vidurkis – kur kas didesnis ir čia išmetama vidutiniškai po 76 kg maisto, lietuviai taip pat turėtų peržiūrėti savo vartojimo įpročius.
Ir lietuvių tautosaka moko neišmesti maisto, pagalvoti apie alkaną žmogų. 2014-uosius šis bankas paskelbė kovos su maisto švaistymu metais.
Pasak O.Bložienės, patartina iš anksto apgalvoti pirkinius, sudaryti savaitės valgiaraštį. Nors iš pradžių tai atrodys sudėtingu uždaviniu – vėliau bus įvertinti ir kiti pliusai. Kaip tai, jog kasdien nereikės sukti sau galvos, ką reikės paruošti pietums ar vakarienei.
Patariama iš anksto nustatyti pinigų limitą, kiek galima išleisti parduotuvėje pirkiniams.
Jau sena tiesa – pirkti maistą geriau pavalgius. Alkani pirkėjai paprastai į krepšį įsideda ir maisto, kurio paprastai nepirktų.
Pirkėjai raginami ir atidžiau pažiūrėti, ar išreklamuota prekė iš tiesų pigesnė, galbūt tai – tik rinkodaros triukas.