Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos bankas ekonomikos atsigavimo tikisi tik 2025-aisiais

Estijos ekonomikos nuosmukis bus ilgesnis nei manyta anksčiau, o pagrindinės to priežastys – prasta padėtis pagrindinėse šalies eksporto rinkoje bei smukęs konkurencingumas, teigiama Estijos centrinio banko antradienį paskelbtose atnaujintose prognozėse.
IMAGO/Martin Wagner / IMAGO/Martin Wagner
IMAGO/Martin Wagner / IMAGO/Martin Wagner
Temos: 2 Estija Ekonomika

Dabartiniais jo vertinimais, šiemet bendrasis vidaus produktas sumažės 3,5 proc., kitąmet – 0,4 proc., o 2025 ir 2026 metais didės maždaug 3 proc. kasmet.

Pažymima, jog ekonomikos traukimasis ateinančiais metais lems nedarbo padidėjimą, tačiau namų ūkių perkamoji galia toliau stiprės, silpstant infliacijai.

Bankas pažymi, jog šie metai šalies ekonomikai buvo sudėtingesni nei tikėtasi, nuosmukis bus fiksuojamas antrus metus iš eilės, recesija truks ilgiau nei manyta anksčiau.

Ekonomikos nuosmukio poveikis vis labiau atsispindi darbo rinkoje. Įmonės iki šiol stengėsi išvengti darbo vietų mažinimo, bendras užimtumas išliko rekordinis, taip pat ir dėl realiojo darbo užmokesčio sumažėjimo, tai yra dėl darbo jėgos atpigimo. Tačiau reikšmingas darbo našumo kritimas pranašauja nedarbo lygio padidėjimą, kuris kitąmet gali pasiekti 9 procentus, nurodoma apžvalgoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas