Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Eurobarometras“: įgūdžių trūkumas yra daugumos įmonių problema

Įgūdžių trūkumas yra viena didžiausių problemų mažoms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ) Europoje ir Lietuvoje, rodo naujausi „Eurobarometro“ apklausos duomenys.
Langų ir fasadų gamybos įmonė iš Jiezno
Langų ir fasadų gamybos įmonė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Temos: 1 Eurostatas

Šią problemą įvardijo 51 proc. Lietuvos ir 54 proc. ES mažų ir vidutinių šmonių. Apžvelgiant pastaruosius dvejus metus, 58 proc. Lietuvos ir 62 proc. ES įmonių buvo sunku rasti ir samdyti tinkamų įgūdžių turinčius darbuotojus.

Dažniausiai susiduriama su techninę kvalifikaciją turinčių darbuotojų, pavyzdžiui, laboratorijų darbuotojų, mechanikų ir panašiai, įgūdžių trūkumu. Beveik pusė (48 proc. Lietuvoje, 42 proc. ES) įmonių nurodė susiduriančios su tokių darbuotojų trūkumu.

Problema ryški pramonės sektoriaus ir gamybos įmonėse: atitinkamai 47 proc. ir 50 proc. jų teigia, jog susiduria su problemomis, susijusiomis su techninių darbuotojų samdymu. Lietuvoje ypač trūksta IT specialistų – 45 proc. (18 proc. ES) įmonių nurodė, kad susiduria su šios srities kvalifikuotų darbuotojų trūkumu.

Anot apklausos, dėl įgūdžių trūkumo didėja esamų darbuotojų darbo krūvis, sumažėja pardavimai arba prarandamos pardavimo galimybės, taip pat mažėja pelningumas ir augimas.

Tik 5 proc. Lietuvos (ES 14 proc.) mažų ir vidutinių įmonių teigia samdančios darbuotojus iš kitų ES valstybių narių. Tai vienas mažiausių procentų visoje ES.

Nustatyta, kad 55 proc. įmonių Lietuvoje (50 proc. ES), samdžiusių darbuotojus iš kitų ES šalių, nesusidūrė su jokiais sunkumais. Tos, kurios vis dėlto turėjo sunkumų, nurodė administracines kliūtis savo šalyje (11 proc. Lietuvoje, 13 proc. ES), tinkamų kandidatų pasiūlos nebūvimą (7 proc. Lietuvoje, 12 proc. ES) bei kandidatų pasitraukimą iš įdarbinimo proceso (7 proc. Lietuvoje, 6 proc. ES).

Siekiant spręsti įgūdžių trūkumo problemą su valdžios pagalba, dažniausiai įmonės minėjo, kad geriausiai tenkinami jų poreikiai teikiant tiesiogines subsidijas (31 proc.) ir kvalifikacijos kėlimo mokymus (30 proc.).

Europos Sąjungoje labai mažos įmonės dažniausiai mini mokesčių paskatas (39 proc.) ir tiesiogines subsidijas (28 proc.), o 38 proc. vidutinių įmonių teigia, kad kvalifikacijos kėlimo mokymai yra naudingiausias aspektas.

„Eurobarometro“ tyrimas vyko šiemt rugsėjį–spalį ES šalyse, taip pat Islandijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Šiaurės Makedonijoje, Turkijoje, Jungtinėse Valstijose, Kanadoje ir Japonijoje.

Telefonu apklausta daugiau kaip 19,35 tūkst. įmonių, Lietuvoje – 475 įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas