Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 24

ES kovoja su maisto produktų infliacija: įveda kainų „lubas“, riboja pelnus – ar tai prigytų Lietuvoje?

Nors infliacija pamažu traukiasi, aukštos maisto kainos vis dar išlieka problema. Į tai skirtingos Europos šalys reaguoja imdamosis įvairių beprecedenčių priemonių – nustato kainų „lubas“ maisto prekėms, apriboja prekybininkų pelnus ar mažina pridėtinės vertės mokestį (PVM). 15min panagrinėjo šiuos pavyzdžius ir paklausė ekspertų, ar tokie veiksmai galėtų pasiteisinti ir Lietuvoje.
Kainos Halės turguje
Daržovės / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Balandį mėnesio infliacija Lietuvoje, remiantis Valstybės duomenų agentūros duomenimis, buvo artima nuliui. Tiesa, metinis kainų augimas išlieka ženklus ir siekia 14,5 proc.

Metinės infliacijos laužą Lietuvoje labiausiai kurstė kietojo kuro, taip pat maisto – duonos ir grūdų produktų, pieno, sūrio ir kiaušinių, mėsos kainų augimas.

123RF.com nuotr./Eurai
123RF.com nuotr./Eurai

Tuo metu Europos Sąjungoje, remiantis Eurostato duomenimis, kainos per metus vidutiniškai išaugo 8,1 proc., o euro zonoje – 7 proc. Vien maisto kainos Europos Sąjungoje padidėjo 16,6 proc.

Siekdamos suvaldyti maisto produktų kainų šuolį Europos Sąjungos valstybės imasi įvairių veiksmų, kuriuos ekonomistai vertina nevienareikšmiškai. Kokie jie?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas