Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 05 /13:09

Europos Komisija patvirtino Estijos ekonomikos atsigavimo po pandemijos programą

Europos Komisija antradienį palankiai įvertino Estijos ekonomikos gaivinimo po koronaviruso pandemijos programą, numatančią valstybei 969,3 mln. eurų sumos subsidijas.
Estija
Estija / 123rf.com nuotr.

Programoje reformos ir investicijos numatytos 41 kryptimi, šios priemonės bus vykdomos iki 2026 metų vidurio. Pirmoji finansavimo dalis, sudaranti 13 proc. visos sumos, tai yra 126 mln. eurų, bus skirta Europos Tarybai patvirtinus programą ir po to pasirašius finansavimo sutartį. ET turi keturias savaites patvirtinti EK pasiūlymą, pranešė EK atstovybė Estijoje.

Kitų išmokų Estija sulauks pagal EK sprendimus, vykdydama programoje nustatytus tikslus, o finansavimas vyks iš Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo fondo „NextGenerationEU“.

EK įvertino Estijos parengtą programą remdamasi RRF reglamente nustatytais kriterijais.

Visų pirma atsižvelgta į tai, ar Estijos programa apima investicijas ir reformas, kurių tikslas yra skatinti perėjimą prie ekologiškos ir skaitmeninės ekonomikos, taip pat priemones, skirtas veiksmingai spręsti Europos semestre (ekonominės, fiskalinės, darbo ir socialinės politikos koordinavimo Europos Sąjungoje ciklas) įvardytas problemas, stiprinti šalies ekonomikos augimo potencialą, ekonominį bei socialinį atsparumą, darbo vietų kūrimą.

EK vertinimu, Estija 42 proc. viso finansavimo numato skirti priemonėms, nukreiptoms prieš nepageidaujamą klimato kaitą, įskaitant naujoviškų ekologiškų technologijų kūrimą, ekologiškų įgūdžių lavinimą, įmonių skatinimą pereiti prie ekologiškos veiklos bei mažų ir vidutinių įmonių prieigos prie ekologiškos veiklos finansavimo gerinimą.

Tarp programoje iškeltų užduočių yra pastatų energijos vartojimo efektyvumo gerinimas bei laipsniškas skalūnų alyvos naudojimo energetikos sektoriuje mažinimas. Šiuos tikslus ir jų įgyvendinimo etapus Estija ketina įtraukti į Nacionalinį energetikos sektoriaus plėtros planą.

Kalbant apie transporto sektoriaus perėjimą prie ekologiškų sprendimų, įtrauktos tokios priemonės kaip bendros Talino regiono viešojo transporto sistemos sukūrimas, geležinkelių elektrifikavimas ir europinės vežės geležinkelio projekto „Rail Baltica“, skirto sujungti Baltijos valstybes su Europa, tolesnė plėtra.

Taip pat EK pažymėjo, jog Estijos programoje numatyta 22 proc. visų asignavimų skirti skaitmeninės pertvarkos priemonėms.

EK teigimu, Estijos planas apima reikalingas reformas ir investicijas, leisiančias veiksmingai spręsti ekonominius ir socialinius iššūkius, apie kuriuos buvo kalbama pastaraisiais metais šaliai parengtose rekomendacijose.

Tikimasi, kad reformos ir investicijos atsinaujinančios energijos, tvaraus mobilumo ir tolesnio viešųjų paslaugų skaitmeninimo srityse vidutinės trukmės bei ilguoju laikotarpiu paskatins tvarų ekonomikos ir užimtumo augimą.

Sprendžiant medicinos srities problemas, programoje taip pat numatytos priemonės, skirtos stiprinti pirminę sveikatos priežiūrą, didinti sveikatos priežiūros darbuotojų skaičių, gerinti sveikatos infrastruktūrą, elektroninę sveikatos paslaugų sistemą ir prieigą prie sveikatos priežiūros paslaugų.

Jaunimo nedarbo mažinimo priemonėmis bus siekiama padėti jaunimui įgyti darbo patirties, lavinti įgūdžius ir didinti šalies augimo potencialą.

EK manymu, nė viena į programą įtraukta priemonė neturėtų padaryti didelės žalos aplinkai ir atitinka RRF reglamente nustatytus reikalavimus, o Estijos įdiegtos kontrolės sistemos yra tinkamos ES finansiniams interesams apsaugoti.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen antradienį viešės Estijoje. Numatytas jos susitikimas su vyriausybės vadove Kaja Kallas, kelionė susipažinti su europinės vėžės greitojo geležinkelio linijos „Rail Baltic“ statybos eiga, kiti renginiai. Planuojama, kad vizito pabaigoje U.von der Leyen ir K.Kallas surengs bendrą spaudos konferenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas