Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamentas išreiškė paramą JAV siūlymui dėl minimalaus pelno mokesčio

Europos Parlamentas ketvirtadienį pritarė JAV pasiūlymui įvesti 21 proc. pasaulinį minimalų pelno mokestį didžiosioms korporacijoms, tačiau pažymėjo, kad jei pastangos įvesti mokestį žlugs, Europa turėtų „žengti toliau viena“.
„Facebook“, „Google“ programėlės
„Facebook“, „Google“ programėlės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Reikia peržiūrėti pasenusias tarptautines mokesčių taisykles, įskaitant minimalų efektyvų pelno mokesčio tarifą“, – sakoma pareiškime, paskelbtame po to, kai didesne dauguma buvo patvirtinta neįpareigojanti rezoliucija.

JAV pasiūlymu siekiama nutraukti tai, ką Vašingtonas vadina „lenktynėmis dėl mažiausių mokesčių“ tarp šalių, kurios varžosi siekdamos prisivilioti įmones mažiausiais mokesčiais, bei istorinį JAV mokesčių tarifų sumažinimą valdant buvusiam prezidentui Donaldui Trumpui.

Svarbu tai, kad susitarimas dėl pasaulinio minimalaus pelno mokesčio paveiktų ne tik JAV technologijų milžines, tokias kaip „Google“ ir „Facebook“, bet ir ne skaitmenines įmones, pavyzdžiui, LVMH ar „Volkswagen“, kurių būstinės yra Europoje.

Europoje šią idėją palaiko Prancūzija ir Vokietija, tačiau jam neskuba pritarti mažesnės ES valstybės narės, kurių ekonomika priklauso nuo galimybės išlaikyti mažus mokesčius ir privilioti dideles įmones.

„Mes turime moralinę atsakomybę užtikrinti, kad skaitmeninės tarptautinės įmonės, kaip ir visos kitos įmonės ir piliečiai, mokėtų sąžiningą mokesčių dalį“, – kalbėjo rezoliuciją pristatęs europarlamentaras iš Čekijos Martinas Hlavačekas.

EP nariai entuziastingai palaikė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO) vykstančias derybas dėl susitarimo dėl minimalaus mokesčio, tačiau primygtinai reikalavo, kad ES turėtų pasiūlyti savo versiją Europai, kaip turėtų būti apmokestintos didžiosios technologijų įmonės, jei šiais metais derybose nebus pasiektas proveržis.

Visgi visos ES mokesčių politika reikalauja 27 bloko valstybių vienbalsio pritarimo, o ankstesnius mėginimus taikyti skaitmeninį mokestį sužlugdė Airija, kurioje yra įsikūrusios „Google“, „Facebook“ ir „Apple“ būstinės Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito