Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos Parlamentas patvirtino naują 1,2 mlrd. eurų dydžio makrofinansinę paramą Ukrainai

Europos Parlamentas antradienį patvirtino naują 1,2 mlrd. eurų dydžio makrofinansinę paramą Ukrainai, skirtą palaikyti šalies ekonomiką galimos Rusijos pajėgų invazijos akivaizdoje.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ES įstatymų leidėjai didžiule dauguma pritarė paramai skubaus balsavimo metu. Bloko valstybės narės savo sutikimus davė penktadienį.

Finansavimas, kurį ketinama skirti dviem išmokomis per 12 mėnesių, yra dalis Vakarų pastangų paremti šalį, didėjant įtampai su Maskva.

Jungtinės Valstijos pirmadienį pranešė galinčios pasiūlyti 1 mlrd. JAV dolerių vertės kredito garantijų, kad padėtų Ukrainai atlaikyti karo grėsmę, o Kanada paskelbė apie naują 400 mln. JAV dolerių paskolą.

Ukrainos vyriausybė siekia užkirsti kelią rimtam poveikiui ekonomikai, Vakarams perspėjus, kad prie sienos sutelkti daugiau nei 100 tūkst. Rusijos karių gali mėginti įsiveržti.

Kijevas buvo priverstas skirti lėšų išlaikyti savo oro erdvę atvirą, nerimaudamas, kad investuotojai gali pabūgti ir pasitraukti.

ES vadovauja diplomatinėms pastangoms sumažinti įtampą, o Vokietijos kancleris Olafas Scholzas po vizito Kijeve išvyko į Rusiją susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu.

Maskva antradienį pranešė apie galimą krizės deeskalavimą pareikšdama, kad kai kurios jos pajėgos, sutelktos prie Ukrainos, atitraukiamos į bazes.

ES tapo vis svarbesne finansine Ukrainos rėmėja, kai Maskvai 2014 metais aneksavus Krymo pusiasalį ir pradėjus kurstyti separatistinį konfliktą, šalis pasisuko į Vakarus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas