Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos Sąjunga planuoja užkirsti kelią „žaliajam smegenų plovimui“

Nors ekologiniai ir tvarūs sprendimai tampa kasdienio gyvenimo dalimi vis didesnei visuomenės daliai, žymėjimas, kad prekė ekologiška iki šiol nebūtinai reiškė, kad ji išties ekologiška. Europos Parlamentas (EP) ir ES Taryba neseniai pasiekė susitarimą, kuris, tikėtina, užkirstų kelią tokiam kai kurių gamintojų piktnaudžiavimui.
Ekologinis ūkis
Ekologinis ūkis / 123RF.com nuotr.

Preliminarus EP ir ES Tarybos susitarimas atvėrė kelią toliau siekti įstatymu įtvirtinti tvarką, draudžiančią klaidinančią reklamą ir suteikiančią vartotojams daugiau galių sprendžiant ekologines problemas ir užtikrinant, kad vartotojais nebūtų manipuliuojama pasitelkiant „žaliojo smegenų plovimo“ (angl. greenwashing) praktikas.

Dar 2020 m. paskelbti du atskiri tyrimai iškėlė klausimų apie „ekologiškų“ produktų reklamavimą. Vienas iš jų, atliktas ES, parodė, kad net 53 proc. „ekologiškų“ ar „žalių“ prekių teiginių buvo klaidinantys, neaiškūs ar net neteisingi. Antrasis tyrimas, nustatė, kad beveik pusė, arba 42 proc., „žaliųjų“ rinkodaros kampanijų gali būti apgaulingos arba neteisingos.

Naujajame EP ir ES Tarybos preliminariame susitarime numatoma, kad būtų draudžiama naudoti tokius teiginius, kaip „aplinkai nekenksmingas“, „natūralus“ ar „biologiškai skaidus“ ir kt., jeigu jie nėra pagrįsti patikimais duomenimis. Taip pat būtų draudžiama teigti, kad produktas yra ilgaamžis, jei tai nėra įrodyta.

Susitarime taip pat numatoma, kad reikia atidžiau kontroliuoti verslo duomenis apie išmetamų teršalų kompensavimą. Tai reiškia, kad prekiautojai, kurie remiasi neaiškiais ar nepatikimais duomenimis apie išmetamųjų teršalų kompensavimą, nebegalės sakyti, kad jų produktai yra ekologiški.

Viena iš pagrindinių susitarime numatytų naujovių – informacijos pateikimas vartotojui. Siekiama, kad pirkėjams būtų teikiama aiški ir patikima informacija apie prekių ilgaamžiškumą, atsparumą ir remonto galimybes. Taip tikimasi padėti vartotojams priimti informuotus sprendimus, kurie būtų paremti ne tik kaina, bet ir aplinkosauginiu efektyvumu.

Po pasiekto preliminaraus susitarimo, Europos Parlamento pranešėja Biljana Borzan pabrėžė: „Mes tvarkome aplinkosauginių teiginių chaosą: nuo šiol jie turės būti pagrįsti faktiniais duomenimis, o teiginiai, grindžiami išmetamųjų teršalų kompensavimu, bus uždrausti“.

Preliminaraus susitarimas, pasiektas tarp EP ir ES Tarybos dabar turės būti patvirtintas kiekvienoje iš šių institucijų. Europarlamentarai dėl šio susitarimo, tikimasi, balsuos jau lapkritį.

Patvirtinus susitarimą balsavimu, nauja direktyva turės būti perkelta į nacionalinę ES šalių narių teisę per 24 mėnesius nuo jos priėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas