Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FDA parengė naujas gaires, skirtas mažinti maisto pramonėje suvartojamą druskos kiekį

JAV sveikatos priežiūros institucijos trečiadienį paskelbė naujas priemones, skirtas paskatinti maisto pramonę mažinti druskos kiekį gaminamuose produktuose.
Druska
Druska / 123rf.com nuotr.

Didelis druskos vartojimas laikomas rimta visuomenės sveikatos problema šalyje, kurios pusė gyventojų serga hipertenzija.

Gairėse, kurios nėra privalomos ir kurių gamintojai gali laikytis savanoriškai, raginama iki 2024 metų pradžios vidutinį natrio vartojimą sumažinti maždaug 12 proc. – nuo 3 400 iki 3 000 miligramų per dieną.

JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) maisto saugos ekspertė Susan Mayne teigė, kad pakeitimas reikštų, jog kasmet vienas žmogus suvartotų maždaug 60 arbatinių šaukštelių mažiau druskos.

Pasak FDA, amerikiečiai suvartoja 50 proc. daugiau natrio nei rekomenduojama, o 95 proc. vaikų nuo 2 iki 13 metų viršija rekomenduojamą normą.

Toks per gausus vartojimas sukelia hipertenziją, širdies ir kraujagyslių ligas, nutukimą ir diabetą.

Problemos poveikis rasinėms ir etninėms mažumoms yra nevienodas, o COVID-19 pandemija dar labiau padidino šiuos sveikatos skirtumus, žurnalistams teigė laikinai FDA vadovės pareigas einanti Janet Woodcock.

„Suprantame, kad net ir toks nedidelis druskos vartojimo sumažėjimas, įgyvendintas per ateinančius kelerius metus, iš esmės sumažins su mityba susijusių ligų“, – teigė FDA.

Agentūra stebės, kaip gairės bus įgyvendinamos, siekiant ilgalaikio tikslo sumažinti druskos vartojimą iki rekomenduojamos paros normos – 2 300 mg natrio per dieną 14 metų ir vyresniems žmonėms.

FDA teigimu, 2024 metų terminas suteikia gamintojams pakankamai laiko kurti naujus receptus, o vartotojams – pakeisti mitybos įpročius.

„Natris vaidina svarbų vaidmenį maisto technologijose ir maisto saugoje, todėl pripažįstame, kad pokytis neįvyks per naktį, – pridūrė J. Woodcock. – Tačiau toks požiūris taip pat leis pakoreguoti vartotojų skonį.“

Daugiau nei 100 šalių yra parengusios natrio suvartojimo mažinimo programas, o daugelis tarptautinių korporacijų jau parduoda JAV rinkoje prieinamų prekių ženklų maisto produktus, kurių sudėtyje yra mažau natrio.

„Jie jau žino, kaip tai padaryti“, – pažymėjo S.Mayne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais