Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Feisbuke masiškai „nulaužinėjamos“ paskyros: patarė, ko nedaryti

Joniškio policijos bendruomenės pareigūnai feisbuke įspėja gyventojus dėl masinio vartotojų paskyrų „nulaužimo“. Jie akcentuoja, kad ši sukčiavimo schema gali sukelti didelių finansinių nuostolių. Gyventojai turėtų būti itin atsargūs ir skeptiškai vertinti gautas žinutes iš pažįstamų, nes, kaip pažymi pareigūnė Daina Kaminskienė, niekas nėra apsaugotas nuo paskyros „nulaužimo“.
Sukčiai internete, afera
Sukčiai internete, afera / Shutterstock nuotr.

Pareigūnai feisbuke sukūrė puslapį, siekdami apsaugoti žmones nuo įvairių grėsmių. Paskutinis įrašas skelbia apie tai, kad tame pačiame socialiniame tinkle yra masiškai „nulaužinėjamos“ vartotojų paskyros.

Sukčiai suaktyvėjo

Joniškio rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė D.Kaminskienė 15min pabrėžė, kad dėl šios sukčiavimo schemos gyventojai praranda reikšmingas sumas. Nors ši schema nėra nauja ir kurį laiką buvo nenaudojama, pastaruoju metu ji vėl suaktyvėjo. Šiomis dienomis viena joniškietė neteko 1400 eurų, patikėjusi, kad gavo žinutę iš artimo pažįstamo.

Pareigūnų aprašoma schema – gana įprasta, bet, kaip juokavo D.Kaminskienė, pasiteisinusi, tapusi savotišku „verslu“.

Sukčiai pradeda savo veiksmus nuo jau „nulaužtos“ feisbuko paskyros. Jie siunčia žinutę per mesendžerį feisbuko draugų ratui, prašydami asmeninio mobiliojo telefono numerio. Tai atrodo kaip įprastas draugo prašymas, nes, kaip ir minėta, jie naudojasi „nulaužtų“ paskyrų profiliais. Gavę telefono numerį, sukčiai jį gali naudoti kaip dalį autentifikacijos proceso, kuris leidžia patvirtinti tapatybę.

Gali pakeisti prisijungimo duomenis

Jei prisijungimo duomenys prie feisbuko sėkmingai pakeičiami, – pradedamos siųsti žinutės kitiems draugams.

Kai paskyra „nulaužta“, feisbukas gali atsiųsti pranešimą, kad kažkas prisijungė prie paskyros iš nepažįstamo įrenginio. Paspaudimas „ne“, leidžia sukčiams perimti paskyrą.

Tokiu atveju sukčiai gali bandyti atsiųsti nuorodą, kuri atrodo kaip oficialus feisbuko puslapis, bet iš tikrųjų tai yra klastotė. Paspaudus nuorodą, gali būti prašoma įvesti slaptažodį, banko duomenis arba kitą informaciją. Beje, specialiai yra sukuriamas skubos jausmas, kad priverstų veikti greitai ir nesvarstant. Pavyzdžiui, sukčiai gali teigti, kad paskyra bus užblokuota, nebent suskubsite atlikti tam tikrus veiksmus.

Sekant sukčių nurodymais, spaudžiant nuorodas, suvedant banko duomenis – netenkama pinigų. Todėl pareigūnai prašo apsisaugoti – ignoruoti tokio pobūdžio privačias žinutes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento