Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba pagrįstai skyrė bendrovei „Inreal“ baudą

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė pareiškėjos nekilnojamojo turto bendrovės „Inreal“ skundą, kuriuo ji prašė panaikinti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) skirtą baudą, rašoma Vilniaus apygardos administracinio teismo pranešime spaudai.
„Inreal“
„Inreal“ / „Inreal“ nuotr.

FNTT direktoriaus 2021 m. gruodžio 15 d. sprendimu bendrovei buvo skirta 8 265 eurų bauda už Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pažeidimus. Nekilnojamojo turto agentai į subjektų, įpareigotų taikyti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones sąrašą, įtraukti nuo 2017 m. liepos.

FNTT atlikto patikrinimo metu buvo nustatyta, kad bendrovė nepateikė įrodymų, kad saugo kliento ir jo atstovo asmens tapatybės dokumento kopijas, įgaliojimus veikti kliento vardu, naudos gavėjo tapatybės duomenis.

Nebuvo pateikta įrodymų, kad bendrovė patikrina, ar yra aplinkybių taikyti sustiprintą kliento tapatybės nustatymą. Buvo nustatyta, kad bendrovė taip pat nerenka iš kliento Įstatymo reikalaujamų duomenų, ir sandoriai ar dalykiniai santykiai gali būti atliekami su politiškai pažeidžiamais (paveikiamais) asmenimis, didelės rizikos trečiosiomis valstybėmis, taip pat netaiko rizikos vertinimo ir valdymo procedūrų, kada yra privaloma taikyti sustiprintą kliento tapatybės nustatymą.

Išnagrinėjęs šią administracinę bylą teismas konstatavo, kad FNTT pagrįstai vertino pareiškėjos padarytus Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pažeidimus kaip šiurkščius ir sistemingus. Pažeidimai truko ilgiau nei vienus metus, bendrovė padarė ne vieną Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pažeidimą, t. y. yra pažeidė net keletą minėtų Įstatymo normų.

Teismas atkreipė dėmesį, kad subjektyvus pareiškėjos įstatymo nuostatų vertinimas ir aiškinimas (dėl nekilusios žalos ir mažareikšmiškumo) nešalina jos atsakomybės ir neatleidžia nuo pareigos tiksliai vykdyti imperatyvius įstatymo normų reikalavimus.

Teismas, pasisakydamas dėl baudos dydžio, pripažino, kad FNTT nustatė pareiškėjos atsakomybę lengvinančių aplinkybių (bendrovė savanoriškai užkirto kelią neigiamoms pažeidimo pasekmėms, nedelsdama ėmėsi tobulinti bendrovės taikomas pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones, taip pat įpareigojo analogiškų veiksmų imtis brokerius, teikiančius bendrovei tarpininkavimo paslaugas). FNTT įvertino visas aplinkybes, apskaičiuodama skirtiną baudą bendrovei, dėl to baudos dydis buvo sumažintas, ir skirta bauda pripažinta adekvačia padarytiems pažeidimams.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito