Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Finansų ministrė: atsakymo dėl likusių įšaldytų RRF lėšų tikimės per kelis mėnesius

Europos Komisijai (EK) gruodį „atšildžius“ Lietuvai beveik 9 mln. eurų iš „įšaldytų“ 26 mln. eurų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) paramos lėšų, ar bus leista naudoti ir likusią jų dalį, turėtų paaiškėti per kelis mėnesius, sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.
Gintarė Skaistė
Gintarė Skaistė / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Jos teigimu, daugiau nei 17 mln. eurų RRF subsidija liko įšaldyta dėl nepasiekto rodiklio, susijusio su mokesčių lengvatomis.

„Europos Komisija atšildė 8,5 mln. eurų, kurie buvo susiję su nekilnojamo turto mokesčiu ir aplinkosauginiais mokesčiais. Dėl kito rodiklio, kuris buvo susijęs su mokesčių lengvatų peržiūra, (EK – BNS) paprašė papildomos informacijos, tą informaciją esame pateikę, teikėme ir papildomą informaciją, todėl tikimės per keletą ateinančių mėnesių turbūt žinoti galutinį atsakymą“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė G.Skaistė.

Jos teigimu, vėlesniais RRF mokėjimų etapais numatytos didesnės lėšos susijusios su šių mokesčių įstatymų priėmimu, todėl susitarimą dėl būtinų mokestinių pakeitimų reikia rasti iki 2026 metų – tokiam laikui numatytas RRF fondas – pabaigos.

„Tai reiškia, kad mokesčių pakeitimų įstatymai turėtų būti priimti Seime. Tam dar turime laiko. Šio fondo galiojimo laikas yra iki 2026 metų pabaigos, todėl sutarimą per tą laiką reikėtų rasti. Ar tai bus šios Vyriausybės darbo laikotarpiu, ar kitos, turbūt parodys laikas“, – teigė G.Skaistė.

Finansų ministerija anksčiau skelbė, jog antruoju prašymu tikimasi gauti apie 230 mln. eurų RRF lėšų. Tačiau jos atstovas Paulius Baniūnas gruodį teigė, jog nepasiekus trijų rodiklių iš 19-kos Lietuva negali pateikti antrojo prašymo.

EK pernai gegužę išmokėjo Lietuvai pirmąją išmoką iš RRF – 542,3 mln. eurų, šie pinigai išmokėti už pirmuosius apie 30 rodiklių. Tuo metu 26 mln. eurų parama tada buvo laikinai sulaikyta už neįvykdytus du rodiklius, tačiau gruodį EK Lietuvai leido panaudoti beveik 9 mln. eurų iš šios sumos.

RRF plane iš viso yra 191 rodiklis, jų pažanga stebima kartu su Komisijos ekspertais.

EK spalį patvirtino atnaujintą 3,85 mlrd. eurų vertės Lietuvai skirtų RRF lėšų paketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas