Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Finansų startuoliams reikalingas vairuotojo pažymėjimų klausimas dar kartą strigo Seime

Seimas dar kartą išsisuko nuo klausimo, ar vairuotojo pažymėjimą pripažinti asmens tapatybei nustatyti tinkamu dokumentu – Seimas nutarė kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl papildomo vertinimo.
Seime pristatyta Vyriausybės 2018 metų veiklos ataskaitą
Seime pristatyta Vyriausybės 2018 metų veiklos ataskaitą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min jau skelbė, kad konservatoriai surinko 47 Seimo narių parašus, kad Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pakeitimai būtų privalomai įtraukti į ketvirtadienio posėdžio darbotvarkę, ir galiausiai būtų apsispręsta šiuo klausimu.

Tačiau Seime ši iniciatyva buvo dar kartą sustabdyta.

„Siūlymas – kreiptis į STT dėl projekto antikorupcinio vertinimo. Pateikė Andrius Palionis ir dar 29 Seimo nariai“, – pranešė posėdžiui pirmininkavusi Irena Degutienė.

Balsavimo metu Seimas nutarė, kad lauks STT vertinimo: 40 Seimo narių balsavo už, 10 – prieš, 11 susilaikė.

Konservatorius Dainius Kreivys po tokio balsavimo pratrūko: „Google payments“ išėjo iš Lietuvos dėl šito įstatymo ir mes toliau varome investuotojus iš Lietuvos. Tai ką mes kuriame? Atsilikėlių šalį? Ar kaip?“

Jei pakeitimai būtų priimti, vairuotojo pažymėjimas būtų prilygintas dokumentui, pagal kurį būtų galima nustatyti asmens tapatybę. Toks sprendimas atvertų galimybes Lietuvoje steigtis Jungtinę Karalystę paliekančios finansų bendrovėms, tarp jų ir „Revolut“, dėl kurios kyla daug ginčų.

Anksčiau, paprašius Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Stasiui Jakeliūnui, Seimas atidėjo balsavimą šiuo klausimu. Pasak S.Jakeliūno, pataisos yra susijusios su Jungtinės Karalystės finansų startuolio „Revolut“ atėjimu į Lietuvą.

Anksčiau Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) buvo įspėjusi, kad toks sprendimas gali lemti daugiau grėsmių. Tačiau kovą 9 institucijos, tarp jų ir FNTT, pasirašė bendrą memorandumą dėl bendradarbiavimo ir keitimosi informacija valdant rizikas finansinių inovacijų ir finansinių technologijų srityje, siekiant, kad Lietuva taptų finansinių technologijų inovacijų centru.

Vairuotojo pažymėjimas kaip dokumentas, tinkamas asmens tapatybei nustatyti, ir, pvz., atsidaryti sąskaitą banke, naudojamas Jungtinėje Karalystėje, Estijoje, Danijoje, Islandijoje, Švedijoje, Čekijoje, Maltoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas