Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Fitch“: pasaulio BVP prieaugis 2020 metais bus mažiausias nuo 2012-ųjų

Pasaulio ekonomikos augimo tempas dėl JAV ir Kinijos prekybos ginčo aštrėjimo 2020 metais gali sulėtėti iki 2,5 proc. – žemiausio nuo 2012 metų lygio, prognozuoja tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch“.
Finansai
Finansai / 123rf.com nuotr.

„Žvelgiant į laikotarpį nuo 1930 metų, tai vienas iš tų retų atvejų, kai prekybos klausimai daro tokį didelį poveikį pasaulio ekonomikos augimo perspektyvoms“, – pareiškė agentūros vyriausiasis ekonomistas Brianas Coultonas.

„Fitch“ savo ataskaitoje apie pasaulio ekonomikos augimo perspektyvas („Global Economic Outlook“) prognozuoja, jog pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) 2019 metais padidės 2,6 proc., o 2020 metais – 2,5 procento.

Palyginti su birželį skelbtomis prognozėmis, abu įverčiai buvo sumažinti po 0,2 procentinio punkto.

2018 metais pasaulio ekonomika padidėjo 3,2 procento.

Kinijos BVP augimo 2020 metais prognozė buvo sumažinta nuo 6 iki 5,7 proc., euro zonos – nuo 1,3 iki 1,1 proc., o Jungtinių Valstijų – nuo 1,8 iki 1,7 procento.

Vašingtono nustatyti muitai į JAV importuojamoms kiniškoms prekėms iki 2019 metų pabaigos sudarys beveik 25 proc., prognozuoja „Fitch“.

Dėl to Pekinas gali šiek tiek sušvelninti vidaus makroekonominę politiką, tačiau agentūros ekspertai nemano, jog Kinijos vyriausybė imsis agresyvių kredito paskatų, nes nori subalansuoti ekonomikos augimą ir finansinį stabilumą.

Kinijos ekonomikos augimo lėtėjimas pakenks pasaulio prekybai ir pramonei ir tai savo ruožtu darys spaudimą euro zonos ūkio plėtrai. Bene labiausiai dėl to nukentės atvira Vokietijos ekonomika, prognozuoja agentūros analitikai.

„Fitch“ ekspertai taip pat įžvelgia ženklų, jog prastėja padėtis JAV eksporto, pramonės gamybos ir investicijų srityse. Tačiau užsienio prekybai tenka gana nedidelė JAV BVP dalis ir šalies ekonomiką parems vartotojų išlaidos, mažas nedarbo lygis bei skatinamoji mokesčių ir biudžeto politika. Todėl agentūra mano, kad Jungtinės Valstijos išvengs recesijos, nors ekonomikos augimas sulėtės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai