Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FRS narys J.Williamsas: JAV centrinis bankas turėtų pradėti mažinti balansą jau netrukus

Vienas aukšto rango JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) pareigūnas šeštadienį pareiškė, kad centrinis bankas turėtų pradėti koreguoti savo balansą jau kitą mėnesį, o tai būtų svarbus žingsnis siekiant sugriežtinti pinigų politiką.
Doleriai
Doleriai / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Savo kalboje Prinstono universitete Niujorko federalinio rezervo banko prezidentas Johnas Williamsas tvirtino, kad griežtinti pinigų politiką būtina skubiai, atsižvelgiant į „ūmią“ riziką, kylančią dėl sparčiai augančios infliacijos – pavojų, kurį dar labiau padidino karas Ukrainoje, koronaviruso pandemija ir nuolatinis darbo jėgos bei pasiūlos trūkumas.

„Tikiuosi, kad šis balanso dydžio mažinimo procesas gali prasidėti dar gegužę vyksiančiame FOMC susitikime“, – teigė jis, turėdamas omenyje pinigų politiką formuojantį Federalinį atviros rinkos komitetą (FOMC), kurio nariai susitiks gegužės 3–4 dienomis.

J.Williamsas yra FOMC pirmininko pavaduotojas ir vienas iš aštuonių nuolatinių jo narių.

Pirmosiomis COVID-19 dienomis, kai šalies ekonomika susvyravo, FRS pradėjo obligacijų ir hipoteka užtikrintų vertybinių popierių pirkimo programą, siekdamas stabilizuoti finansų rinkas.

Proceso metu centrinis bankas daugiau nei dvigubai padidino savo balansą, kuris išaugo iki 8,9 trln. JAV dolerių, palyginti su4,1 trln. JAV dolerių 2020 metų vasario mėnesį.

Praėjusį mėnesį FRS atsisakė tokių pirkimų, žengdama pirmąjį žingsnį įprastos praktikos link.

Prieš dvi savaites FOMC nusprendė padidinti palūkanų normas ketvirtadaliu procentinio punkto, nustatydamas 0,25–0,50 proc. intervalą.

Daugelis ekonomistų mano, kad sprendimas apkarpyti FRS balansą yra toks pat svarbus žingsnis, kaip ir palūkanų normos didinimas.

FRS pirmininkas Jerome‘as Powellas kovo 16 dienos spaudos konferencijoje teigė, kad sprendimas dėl balanso sumažinimo gali būti priimtas artimiausiame FOMC posėdyje, tačiau nenurodė jokių konkrečių datų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai