Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

FRS narys: JAV ekonomikos augimas gali būti beprecedentis

JAV ekonomikos atsigavimas po gilaus nuosmukio, kurį sukėlė COVID-19, užtruks, o kluptelėjimų, kaip kad, pavyzdžiui, silpni praėjusio mėnesio samdos duomenys, dar įvyks, mano aukštas JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) pareigūnas.
Niujorkas
Niujorkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

FRS vicepirmininko Richardo Claridos komentaras paskelbtas, vyriausybės duomenims parodžius, jog JAV ekonomika balandžio mėnesį sukūrė tik 266 tūkst. naujų darbo vietų – daug mažiau nei tikėtasi.

Tokie duomenis meta tam tikrą šešėlį ant vilties dėl stipraus šių metų užimtumo ir augimo.

„Ekonomikoje vis dar trūksta daugiau nei 8 mln. darbo vietų, palyginti su padėtimi, kokia buvo prieš 14 mėnesių, todėl darbo rinkoje vis dar yra gili skylė“, – teigė R.Clarida.

„Tačiau aš taip pat manau, kad gali prireikti daugiau laiko atnaujinti 20 trln. JAV dolerių ekonomiką nei užtruko ją uždaryti “, – kalbėjo R.Clarida pokalbyje su Atlantos federalinio rezervo banko prezidentu Raphaelu Bosticu.

„Tai buvo beprecedentis šokas, jis sukėlė precedento neturintį nuosmukį, ir o atsigavimas irgi gali būti beprecedentis“, – mano R.Clarida.

Didžiausias pasaulyje COVID-19 protrūkis padarė daug žalos JAV ekonomikai 2020 metais, lemdamas dešimčių milijonų darbuotojų atleidimus ir net 3,5 proc. siekusį ekonomikos susitraukimą.

Visgi manoma, kad Jungtinės Valstijos šiemet stipriai atsigaus, o R.Clarida skaičiuoja, kad augimas gali siekti net 7 procentus.

Nepaisant to, ekonomikos atsinaujinimas po galiojusių verslo apribojimų, įvestų siekiant sustabdyti viruso plitimą, kartu su neseniai priimtu FRS sprendimu palikti palūkanų normas žemas ilgesnį laiką, siekiant paskatinti užimtumą, didina nerimą dėl infliacijos šuolio.

Esama ženklų, kad toks infliacijos padidėjimas jau ne už kalnų – Darbo departamento vartotojų kainų indeksas balandžio mėnesį šoktelėjo 4,2 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2020 metais.

R.Clarida teigė, kad centrinis bankas yra pasirengęs imtis veiksmų numalšinti infliaciją, tačiau kainų kilimas greičiausiai bus laikinas ir neturėtų trukdyti FRS tikslui paskatinti samdą, ypač tokiose visuomenės dalyse, kaip rasinės mažumos ir darbuotojai, turintys mažesnį išsilavinimą.

„Mūsų esminė nuomonė yra ta, kad maksimalaus užimtumo pasiekimas nedarys spaudimo dėl nepageidaujamo ar nepalankaus kainų lygio didėjimas“, – mano R.Clarida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas